Zkousel jsem nainstalovat Wdisp a nabehnuti systemu konci timto: Kernel panic: attempted to kill init! Jsem v Linuxu naprosty novacek. Dokaze mi nekdo poradit co s tim??
ad vykon: uvedomil jsem si, ze ve WISPu je wavemon, ktery ukazuje TX power: kdyz jsem nastavil 15mW, tak TXpower fakt ukazuje 15.85mW ... takze mozna to fakt funguje ...
DHCP server se pokusim nakonfigurovat dneska, uvidime. Pokud se ti jedna o editor, tak prece vi, ten nikdy neselze
na vnitrni etnhernetu 192.168.0.1/24
na wlan moje pevna IP. 10.11.16.25/24
(Z pocitacu ve vnitrni siti se na ne normalne pingnu)
default gateway a DNS 10.11.16.1
Zebra configuration zapnutej ten druhej protokol.
Signal normalne chytam a ve statistice, krasne vidim,
jedu v modu MANGED,essid, a kanal udanej. TX nemam nijak nastaveno.
Problem : na branu ping nechodi...
100%packet loss.
Kde je k... problem.
U.
rojicek: urcite sem dej to nastaveni DHCP, jestli to rozbehnes, vi samozrejme funguje. Ale nejak stejne nevim co bych mel krom toho DHCP s nim editovat. Poidle meho by mi to melo routovat i tak jak to mam.
pri pingu z Wispu vypisuje:
IOCGIWSPY is currently supported in host AP mode.
( nenutno dodavat ze jsem samozrejme zkousel jak hosat AP, tak managed infrastruct.)
traceroute :
nereaguje, proste nic nevypisuje.
a konecne chte bych si overit jestli udana routovaci tabulka je zpravne:
ze showstats ROUTING TABLE:
192.168.0.1/24 dev eth0 proto kernel scope link scr 192.168.1.1
10.11.16.0/24 dev wlan0 proto kernel scope link scr 10.11.16.25
default via 10.11.16.1 dev wlan0
a podezrela ARP - TABLE:
?(10.11.16.1) at <incomplete> on wlan0
vysvetlivky:
eth0 - sitovka do vnitrni site.
wlan0 - signal krasne bezi pohoda.
adresa brany 10.11.16.1 - na tu routuji normalne. overena.
10.11.16.25 - me pridelena adresa na kterou taktez normalne beham.
wisp - posledni verze.
Broadcst adresu taky najdes, kdyz poustis wavemon. Je vpravo dole.
Priklad meho pingu
PING 10.1.0.0 (10.1.0.0): 56 data bytes
64 bytes from 10.1.0.116: icmp_seq=0 ttl=64 time=3.1 ms
64 bytes from 10.1.0.126: icmp_seq=0 ttl=64 time=5.2 ms (DUP!)
64 bytes from 10.1.0.116: icmp_seq=1 ttl=64 time=1.2 ms
64 bytes from 10.1.0.126: icmp_seq=1 ttl=64 time=5.7 ms (DUP!)
64 bytes from 10.1.0.116: icmp_seq=2 ttl=64 time=1.2 ms
64 bytes from 10.1.0.126: icmp_seq=2 ttl=64 time=5.6 ms (DUP!)
kde je videt muj pocitac xxxx.116 a brana xxx.126.
Upozorneni - tohle neni zrovna korektni pristup, jak pouzivat ping.
Tak jsem nakonfiguroval DHCP, zatim mi to teda jeste neprirazuje pocitacum stejne IP podle MACu (coz je asi vhodne, ale jsem liny zjistovat Macy). Sice uz standardni instalace WISPu ma dhcpd, ale s temi configy to je nejake divne; tak jsem si stahl dhcpd.lrp, dal ji mezi ostatni lrp, potom se v konfiguracnim menu LEAFu objevila dalsi polozka; tam uz bylo docela zrejme co konfigurovat (ktery iface ma slouzit jako DHCP a v jakem rozsahu adres).
Pokud chcete nekdo nejake konfiguracni soubory, tak zitra (ale v podstate jsem prilis nemenil ty, ktere se mi vytvorily po pridani lrp baliku - jenom jsem zmenil z ruznych duvodu rozsah pro vnitrni sit na 10.0.1.x), musim taky na chvili ven, kdyz je tam tak pekne
takhle nakonfigurovane dhcp samozrejme startuje automaticky po restartu.
Hraju si s Wispem a uz mne chodi vse, co bych potreboval az na jednu vec. Potrebuju omezovat rychlost podle IP adresy. Nasel jsem omezovani primo ve Wispu, ale to omezi cely interface. Existuje nejaky lrp balicek, ktery se timhle zabyva? Vim ze na standartnim Linuxu se to dela pres HTB nebo CBQ, ale ve Wispu nevim.
mimochodem - da se pridat do WISPu nejaky lrp a nemuset pritom preinstalovat cely WIPS? me napada jenom nabootovat do DOSu z disket, pridat lrp, editovat cfg a reboot (ale nezkousel jsem to, snad by to melo jit i bez dosu ne?)