Dobrý den,
za posledního půl roku jsem nekoupil jediný N-konektor, který by těsnil.
Rád bych se podělil o tuto zkušenost s ostatními. Vypadá to tak, že se zřejmě nedomluvil výrobce N-samců s výrobcem N-samic. Po dotažení obou kusů (je to zřetelně cítit, že dosedá kov na kov) je mezi gumovým těsněním ještě spára od 0,5 do 0.2 mm a voda do konektorů vesele zatéká. Zvláštní je, že zateče jen někdy, většinou je to při hustém dešti a silném větru. Trvá to i půl roku, než k tomu dojde. Pokud by tomu někdo nevěřil, ať si v samci vyřízne výseč cca 90 stupňů a bude se divit. Vyřešil jsem to výrobou těsnění z 3 mm kvalitní gumy. Kritické je to u spojů, kde nejde konektor pořádně zatočit pásku, např. pro nedostatek místa nebo proto, že pásku natáčím na závit - např. u antén D-com.
Máte někdo podobné zkušenosti?
mpcz
03/07/2008
Při poslední (teda dnes už předposlední) bouřce nateklo i tam, kde to bylo opravdu poctivě zaizolovaný několikamilimetovou vrstvou. Což nechápu ještě víc ...
Tak s tímhle problémem moc zkušeností nemám. Dřív jsem byl lama, a těsnění věřil, teď už asi umím vulkanizovat
Jednou jsem měl problém, že jsem lehce nařízl vrchní izolaci koaxu (nechtěně a nevšiml jsem si! ) a přes tu spáru mi voda stekla až do konektoru.
Jinak pokud zavulkanizuješ pořádně tak by s tím neměl bejt problém. Jednou jsem se setkal s tím, že pokud je konektor se smršťovací bužírkou (snad chápete co tím myslím), tak někdo zavulkanizoval jen kousek tý bužírky. No a pak zateklo pod tou bužírkou..
Jenže je problém v tom, co znamená "správně zažužovkovat". Stejně ti sedí ta guma na poniklovaném (nebo pochromovaném) konektoru. A zaručeně tam mikroskopické "díry" zůstávají. Jednou nám nateklo do bleskojistky - nebyla omotaná celá, to Tčko uprostřed zůstalo holé. Tedy tam muselo natéct spojem mezi kovem a žužovkou. Přitom z toho sundat prakticky nešla, jak byla dobře natažená a zvulkanizovaná.
Podle mě musí stačit ta guma uvnitř samce. Pokud na ní samice dobře dolehne, nemůže trocha vody vadit. A když už, tak alespoň rychle vyschne (a zároveň nebude tolik vadit), pod žužovkou vydrží půl roku ...
Musím se přiznat ... tak jednoduché řešení, jako nacpat tam druhé těsnění mě vůbec nenapadlo. Holt jsem kluk od stolu ... :-)
Moje rada:
Samovulkanizační páskou nešetřit.
Na zaizolování jednoho spoje někdy padne polovina i více samovulkanizační pásky.
Závity hodně těsně u sebe.
Nad i pod konektor minimálně 10cm omotávky (já dávám min. 20cm.)
A světe div se - nikdy nikam nezateklo.
.
V případě zatěsňování panelového koktoru obtáčím konektor co
nejbblíže panelu, až se vytvoří silný gumový kroužek, který se opírá
o panel a pak teprve jedu směrem ke kabelu.
.
Vyplatí se dát si při zatěsňování samovulk.-páskou na čas a
dělat to hodně poctivě. Páskou nešetřit, i když je drahá.
Dlouholetá praxe !
.
Zdraví OK1CQC
Tak s tím krkem je to vskutku originální řešení :-)
Myslím že na vulkanizačce je asi nejdůležitější ji pořádně natáhnout, aby vulkanizovaný konektor co nejlépe obtáhla. Pak s tím není problém. Pokud se týká vulkanizování panelovejch konektorů. Většinou mám mezi konektorem a stěnou panelovýho konektoru mezeru. Důležitý je začít tím že to co nejvíc natáhnu a začnu vulkanizovat v tý mezeře a obtáhnu závit, pak přejedu celej konektor. Nakonec začnu až úplně u panelu a zavulkanizuju i celej ten panelovej konektor. S tím mi to nikde nezateklo. Řešil jsem to s jedním výrobcem antén a ten mi to tak doporučil. Zatím max spokojenost.
Pokud řešíme to vulkanizování.. co paraboly J&J par 24?
taktez se mi nestalo, ze by nekdy nekam zateklo. u panelky resim podobne jak tu jiz bylo receno, zacinam vzdy primo u panelky, kde si davam pozor, aby paska byla poradne nadatzena, a konektor cely obemkla. vetsinou ovin vedu ve dvou az trech vrstvach.
Co když do něj zatejká jinudy a ne přez závit? Měl jsem tu všesměr kterej při dešti přestal fungovat, když jsem k tomu přišel, tak byl plnej vody a jak to uvnitř teklo dolu tak to skončilo až v konektoru.
JaJ paraboly od Jirouše jsou dobře konstrukčně zpracované.
Vepředu je radom a dozadu se namontuje krabice,
do které je schovaný kus vlnovodu i konektorem.
Nemusí se nic těsnit - vyjma spoje mezi parabolou
plastovou krabicí, kde to utěsním silikonem.
.
Většinou je lepší kupovat paraboly s radomem,
protože jsem už mockrát setkal s tím, že zatékalo do
ozařovačů.
.
OK1CQC