xchaos
Samozvany gubernator
Team Member: MOD |
No, Prometheus QoS umožňuje pouze odebrat uživatelům HTB prio - HTB ceil můžu nechat klidně 100 Mbps, když tam bude 100 Mbps peer, že jo ... :-) jisté je, že nespolupracující tunelující internetová brána = řádný uživatel sítě jako každý jiný, a když taková brána po přenesení co já vím 1 GB denně spadne do nižší HTB třídy, tak má utrum. Dtto 1 cloud - tam ten limit pro zařazení do horščí třídy může být nasazen, třeba pokud nebude existovat jasná mezicloudová dohoda o tom, že tam nebude.
Konfigurák pro Prometheus QoS lze velmi jednoduše vygenerovat analýzou ip_conntrack tabulky - žádný problém. (samozřejmě - já tomu vůbec nerozumím :-) - ale naštěstí se čas od času bavím s lidmi, kteří tomu rozumí... a tím nemyslím různé sebejisté adminy tady na VF...)
Tedy, je tu návrh zcela jasného "kladiva na remcaly" - a kdo nebude chtít být zařazen do těhle QoS pravidel, a? jasně řekne: "hele, já jsem zaplatil 10000 za spoj který vede odsud až podsud, takže si myslím, že můj traffic by pro tebe neměl být obtěžující - a to, že mě zařazuješ do téhle QoS třídy je v rozporu s ústavou CZF. Proč ne. Na takovéhle hádky tu budou mezicloudové srazy, že...
Je jasné, že volba internetové gatewaye je nutná na úrovni "volby fiberu vedoucího do ciziny". Volba toho, které konkrétní sousedské sítě/cloudu je kdo členem je bohužel do značné míry daná místem trvalého bydliště... i když já za sebe můžu říct: když si jiné CZFree k nám na střechu nebo i na některý z P.o.P-ů páteře naší iGW bude chtít natáhnout svoje FSO nebo svůj 24 Ghz (ne, to není překlep, nechybí tam desetiná čárka...) spoj, tak se pokusím udělat maximum pro to, aby ho tam dát mohl. Když nějaké "jiné CZFree" bude chtít připojit klienta v domě kde už máme switch a natahané ethernety, tak se určitě nějak dohodneme.
Naposledy upravil xchaos 02.06.2005 v 12:41
|