ntop - ten mi hroutil system, jinak fajn
cacti - takovy klikatko pres web
ipac-ng - tohle ted pouzivam, prida si pravidla do iptables, lze nastavit jednotlive IP, porty ...
Používám nTop (jedu na FreeBSD a počítač mi to nehroutí, ale je pravda že v práci na SuSE mi způsobuje z neznámých důvodů sem tam zatuhnmutí počítač - interval 2 - 35 dnů). Pokud může někdo doporučit něco easy nejlíp kontrolovatelnýho přes web co pojede na FreeBSD, tak by mě to určitě zajímalo (defacto potřebuju vedět in/out data, propustnost a časy kdy se tam co tahalo - graf nejlíp).
P.S
teďka koukám tady na MRTG, to by snad taky něco takovýho mohlo zvládnout (ale vyžaduje to k běhu snad apache)
Nejsem si jisty, zda to tuhnuti zpusoboval ntop, ale co jsem ho dal pryc tak je to cca 14 dni v pohode. Navic ten pocita slouzi jako bridge, tak se to treba nejak nemelo rado.
Jinak mrtg je uz celkem stare. Kazdych pet minut sbira data pres SNMP (nebo i scripty) a generuje grafy (ty lze samozrejme sledovat pres web). Naslednik mrtg jsou rrdtools. Na ty existujou nadstavby: vyse uvedene cacti - to se komplet ovlada pres web - OK kdyz neni moc objektu na sledovani. Jinak umi samozrejme sledovat i zatez, pamet ... Nebo cricket - ten se hodi na spoustu routeru - jdou tam delat hromadne konfigurace. Pak jsou i dalsi, ale ty uz neznam
Jo MRTG je stary, ale da se s tim zase sledovat spousta veci podle toho co clovek potrebuje. Jeste docela pekny jsou darkstats (takovej odlehcenej nTop)...
ipraf je gut. Sice se mi myslim ve Woodym neznal k jinym rozhranim nez eth*,
ale nova verze ze zdrojaku je ok. Ze zacatku mi delalo trochu problem, ze
vypisuje kazdej paket, na coz spotrebuje dalsi paket a tak se pekne
rekurzivne zahlti linka, ale staci nastavit rozumne interval zobrazovani
(akorat mi chvilku trvalo nez jsem na to prisel :-).
SASacct vypada dobre, urcite vyzkousim...
BTW: nevite, jestli je nejaky ncurses programek na prochazeni
(a meneni) iptables pravidel? Nasel jsem akorat ipmenu, ale nic moc.
(a to jeste chtel objc :-()