Tak tak, toto je přesně ten krok správným směrem. Určitě by taky stálo za to oslovit ČTÚ oficialní cestou a žádat od nich komentář. Možná by taky stálo za to popřemýšlet o tom, nechávat si každý node/AP od nich schválit - v mikrovlné odnoži bývalého Contactelu to tak praktikují.
To bohuzel nejde, firmware s nizsim vykonem neexistuje (neni volne distribuovan). ORiNOCO je puvodne urceno pro SOHO, tedy ne pro outdoor reseni. Karty s 8dB (Fixed Turbo) jsou seredne drahe (10 tis.), a co vim tak jich moc nedovazime. Jedina moznost je tlumit vykon kabelem (treba pro pripojeni 24d Grid paraboly pouzit cca 45metru kabelu)
Obojí (moc kabelu i útlumové články) je špatně. Na takovou anténu pak už nic nechytíte. To už je daleko lepší použít anténu s menším ziskem (nebo vyměnit kartu).
Pokud mam AP se dvema antenami a jsem schopen jednou vysilat a jednou prijimat, mohu pouzit dvou anten a vysilaci vykon utlumit kabelem, nebo utlumem (otazka je co vyjde draz). Da se pouzit sice i sdruzovac a jedna antena, ale do prijimaci cesty uz vlozim utlum -3dB.
Dalsi moznost by bylo misto utlumu pouzit smerovou odbocnici, ktera ma pro primy signal utlum cca 0dB a pro odboceni utlum 15-20dB, pak by stacila jedna antena. Zatim jsem je nevidel nikde v nabidce (vetsinou se pouzivaji pouze pro mereni odrazu na vedeni), ale 100% existuji, cenu zatim neznam.
Podle mne je idealni dostat kartu nebo AP co nejblize anteny, pouzit antenu kolem 26dB (pro 30dB a vyse by se musel jeste doplnit pro vysilani pridavny utlum). Zatim jediny vyrobce, ktery oficialne nabizi moznost snizeni vykonu je AP Planet (az na -5dB) - coz je jedina moznost jak argumentovat proti CTU, pokud pouziji pouze vypocet a ne mereni). Idealni by bylo, pokud by nektery distributor dokazal zajistit toto nastaveni uz pri prodeji a byl ochoten to garantovat vuci CTU.