rsaf
Senior Member zastupce cloudu 10.152
|
Jenom nejake info k iDo od HW.CZ. Pouzili jsme to pro projekti rizeni verejneho osvetleni a pres puvodni hromadu problemu (chvilkama to vypadalo ze ty iDo zahodim a budu hledat jinou alternativu) se podarilo udelat pomerne funkcni vyrobek:
- iDo ma dve rele, kazde je zapnute v urcitych casovych intervalech - rele1 se zapne vecer a vypne rano - sviti se celou noc, rele2 se oproti rele1 na noc vypne (mene dulezite svetla se o pulnoci zhasnou a roznou treba az ve 4 rano)
- jsou tam funkce servisniho rozsviceni (ve dne kdyz se svetla opravuji...) a pripadne zablokovani
- udelal jsem si k tomu WEB aplikaci ktera centralne nastavuje stejne hodnoty do vsech iDo a sbira z nich statistiky (kolik minut se svitilo... se znalosti spotreby kazde vetve se da vypocitat celkova spotreba)
- servisaci nemusi kazdou chvili objizdet nekolik mist a prenastavovat casy tak, jak se meni delka dne, kdyz delaji na udrzbe tak si to spinaji dalkove - nemusi jezdit nekde k rozvadeci...
z veci ktere jsem potreboval iDo melo (a stale ma) par much:
- s casem se pracuje jako s "unix time" ale promenna je moc kratka na to, aby tam ten cas vesel takze do programu "novy cas" prijde kazdych cca 2.13 minuty (coz pokud reknete if (hodina==hour(time) && minuta==minute(time)) docela vadi - u osvetleni jsem to resil slozitejsimi podminky - intervaly (stejne je to lepsi pro pripad ze by doslo k restartu iDo), ale stejne pak musite vysvetlovat proc se to nezapina 21:31 ale nektery den o pul minuty driv a jiny o minutu pozdeji. U HW na to dodelali nejaky workaround (funkce ktera vytahuje hodinu, minutu.... pouziva delsi pormennou)
- program v iDo neni smycka kterou by si clovek sam ridil, ale spousti se periodicky v nastavenych intervalech. Uvazovali jsme, ze by jsme k iDo pripojili elektromer s pulznim vystupem (impuls pri treba 10Wh spotrebovane energie) ale tohle iDo neni schopne pocitat
- NEKOLIKRAT se mi stalo, ze se iDo zahadne "rozpadlo" a musel jsem mu preflashovat firmware pres nejakou dobre ukrytou stranku, v zacatku se minimalne 2x stalo ze se iDo zaseklo (ted uz je to nastesti dele v provozu a drzi to)
- Dokumentace nepatri zrovna k tem dokolanym
- iDo nema vubec zadne zabezpeceni (heslo do webu...) - chte nechte jsem pred kazde iDo musel dat nejaky routrik ktery umi nejake firewallovaci fce (povolit pristup na iDo jen z urcitych IP adres) - primo na iDo stejne chodi vyhradne ovladaci WEB aplikace takze to celkem nevadi)