Máte někdo zkušenosti, či vysvětlení, že by switch po zapnutí začal dříve forwardovat pakety, než naběhne RSTP?
Ono se to poměrně blbě simuluje. Teď se nám to ale stalo dvakrát za sebou, kdy to vypadá na tento problém. Stromeček (no spíš kolečko) switchů AlliedTelesyn (FS760) s jedním uplinkem dál (na něm je STP vypnuté, neboť ta procurve STP neumí). Vypadnul proud, celé to kolečko se vypnulo. Po nahození to udělalo takový malý blackout na nadřazeném switchi. Podle grafů provozu portů to na to ani moc nevypadá, ale trochu špička tam je.
Delal jsem nejake testy (R)STP implementaci na linuxu a byl jsem treba prekvapeny, co vsechno se muze dit v situacich, kdy by data forwardovany byt nemely.
Stavalo se treba, ze prochazelo nekdy drobne dat ve chvili, kdy prechazel most z discardingu do learningu a jeste zajimavejsi to bylo ve chvili, kdy jsem manipuloval s forward delay, treba pri zdvojnasobeni oproti defaultu behem prvni poloviny discarding (15sec) data neprochazely, v druhe polovine discardingu (druhych 15sec) data prochazely a pak v learningu 30 sekund opet ne, celkem srandy kopec, takze to muze byt nejen pozdnim nastartovanim (R)STP procesu, ale taky samotnou implementaci...
Setkal jsem se s ruznymi managed switchi, ktere se pri bootu chovaji jako nemanaged - v rozporu s konfiguraci propousti tagged ramce, ale napr. BPDU ramce nepropusti. To v takovem pripade muze po vypadku elektriny nebo rebootu zpusobovat kratky kolaps v kruhu.