Ahoj přátelé.
Zprovoznil jsem několik Bulletů v modu klient a
narazil na velmi nepříjemný problém.
.
V režimu klient umí Bullet obsloužit pouze jednu MAC adresu.
Zkoušel jsem dát za Bullet switch a připojit více PC.
Bohužel Bullet obslouží pouze jeden PC (jednu MAC).
.
Zkoušel jsem za Bullet dát transparentní router (bez NATu),
ale bohužel také prošla jen jedna MAC.
.
Zatím to řeším tak, že za Bullety dávám NAT,
nebo transparentní zařízení, které ostatní klienty maskuje jednou MAC adresou.
Bulet má pak pocit, že má na ETH pouze jedinou MAC adresu -
prostě všechny IP adresy schovám za jednu MAC.
.
Jinak proti Bulletu nic nemám a funguje, jak chci.
Až na ten problém s jednou MAC - to je hnusné.
Ty máš asi na mysli, že by správně neměly MAC adresy procházet.
To ano, v tom souhlasím. Ty máš na mysli, že všechny IP adresy pak
AP propouští pod svojí MAC.
To ano !
.
Já mám na mysli zcela něco jiného.
Bullet klient umí na ETH komunikovat pouze s jednou MAC.
Pouze s jednou a žádnou další.
Když si dáš na ETH Bullet switch - na switchi bude 5 PC, tak bude komunikovat
pouze s jedním PC a nikdo jiný nemá šanci.
Ne nerozumíme si.
Bullet v modu klient, umí na svém ETH rozhraní komunikovat pouze s jednou
jedinou MAC adresou. Ostatní mají smůlu.
Když jsem dal za Bullet switch, na ten switch 5 PC,
tak s ním dokázal komunikovat pouze jeden PC.
Rovněž Internet běžel pouze tomu jednou a nikomu jinému.
Tím transparentním routerem myslíš opravdu normální router bez natu, nikoliv bridge (který by byl opravdu transparentní)? Podle standardu je klient prostě koncové bezdrátové zařízení a víc počítačů za něj prostě není jak připojit. Pravda, většina AP zvládá navíc ARP proxy, která zvládne zajistit pseudotransparentnost pro více než jednoho klienta. Prakticky to ale k transparentnosti má daleko a třeba IPv6 má tendenci přes takové "transparentní" zařízení neprojít. Mám ale za to, že router za takovým klientem by opravdu měl fungovat, protože pokud komunikuje na linkové vrstvě, všechno dostává router na jeho MAC adresu a vyšší vrstvy by neměly krabici bez firewallu nebo natu vůbec zajímat. Víš zcela jistě, že to neztopí router, že byl správně nastavený?
Nicméně WDS je doopravdy transparentní. Otázka je, jak moc je WDS klient standardizovaný a zda může vůbec fungovat i s jinými zařízeními. Ale bullet nemám, ani nanostation k testování nemám, takže tohle si musíš zjistit sám :-)
to nanotop - nevim co tady celou dobu tocis ... ale pokud dam bullet do rezimu klient ...a za nej switch ... do nej treba 20 PC .... tak me projdou skrze ten bullet klient vsechny IP ... jen MAC budou mit vzdy ten z bulleta ... ale to je jak bylo zde receno dano normou ... nicmene povidacky, ze ty PC za tim nepojedou ... to je trosku moc scifi na to kolik bulletu/nano/loco uz mame nasazeno ....
- development
- freenet, education
no vidíš, a přitom v bulletu je něco dost podobnýho CM9 se stejnou komunikační schopností. Spíš je neschopnost zkonfigurovat RBčko. Jo a pak třeba neni problém udělat na 1km 40MB/s reálnýho TCP provozu na RBčkách navíc FD to dá na dvou taky. Jo a režije je tam míň než na čemkoliv jinym díky nstreme.
to hapi - pokud je pro tebe kazdy atheros neco podobneho ... tak pak ano je to podobne .......... ale jinak na CM9 mas na vic delic anten = utlum ... a nemas tam zkratovou "bleskojistku" .... takze rozdily jasne pocitis ...
to POWERuser - jakou konfiguraci venku jsi myslel ?
- development
- freenet, education