802.11n vypustim. Drahe, nevychytane, problemy s licencemi na site, apod.
Pudu-li podle rychlosti tak nejvyssi je rychlost 54 Mbit/s a te se da dosahnout na frekvenci 2,4 GHz i 5 GHz. Moje otazka je jaky je v nich prakticky rozdil. Jak je to s obsazenosti jednotlivych frekvencnich pasem, jak s dosahem pri stejnych vysilacich podminkach, jak s pokrytim interieru budouv, apod.
Diky
2.4G ro venkovni pouziti na P2P spoje dnes prakticky nepouzitelene ve mestech (pokud tedy pocitam ze latence 20ms je docela nesnesitelna) 5Ghz zatim pomerne jeste volne pouziva se na P2P spoje pro vnitrni pokdyti lepsi 2.4G lip se siri pres prekazky, jinak tohle se da ale dohledat a vysilaci podminky -na 5G muzes mit vetsi vykon...
musim tedy potvrdit ze spoj na 2,4 ma pres stromy v lete kdyz narostlo listi 60% chybovost! v zime jede naprosto bez problemu! nicmene jsem ho musel vyradit protoze kdyz narostlo listi....
zkusil jsem 5ghz od edgecore a jede naprosto vpoho chbovost je max 2% i v max desti. jak v pasmu 5,8 tak 5,4 na vzdalenost 700m ale stromu je tam tolik ze pres ne neni druha antena videt :-)
Diky panove.
To 6host:
Verim, ze se tu da dohledat hromada uzitecnych veci,
ale problem je obsahlost fora. Jsou tu statisice prispevku
a neco tu najit je opravdu nekdy VELICE obtizne.
Rad bych pak sve zkusenosti sepsal a snad casem pomohou
nekomu ve stejne situaci a zodpovi nektere otazky, ktere
by pak pokladali sem :-)
A jak je vidno tak to neni zas tak uplne jasne ;-)
Mel bych jeste dva dotazy.
Prvni je k topologii site. Vychazim z nasi situace. Mame relativne velkou oblast (rekneme 3 km2) v pasu 300 x 1000 m a tuto oblast bychom chteli pokryt WiFi signalem. Pripojeni bude zajistovat provider z okresniho mesta a bude cca. 5 Mbit. Z centralniho mista bude signal "distribuovan" na cca. 4 mista kde budou AP pro koncove uzivatele. Trosku mne "trapi" fakt, ze vse bude zavisle na jedne brane do Internetu. Jake jsou vase zkusenosti? Vychazi v teto situaci lepe zridit vice bran nebo staci jedna? Co pouzivate na propojeni mist s AP? Jak je to s predavanim signalu mezi jednotlivymi bunkami AP? Je treba mit vzdy 2 anteny na prijem/vysilani?
Druhy je k HW. Sit pojede na standardu 802.11a (nejake vyhrady?) a potrebuju tip na anteny a AP. Tento tyden budu nakupovat HW pro prvni experimentalni zapojeni WiFi. Pozadavky:
- 5 GHz
- router
- max. konfigurtovatelnost
- max. pocet obsluznych zarizeni
- moznost pripojeni externi anteny
- neexistuje nejaky s web serverem? :-)
Mozna se ptam na hloupe otazky, ale rad bych mel jasno a s vasi pomoci z toho snad bude nejaky dokument pro "dalsi generace".
Diky vsem
Zadny ISP nejsme! Jsme tri kluci, kteri chteji v nasi obci vybudovat WiFi sit a shanime info. SORRY, ze nejsme zadni WiFi experti :-( Prohledal jsem snad cele forum, ale na moje dotazy jsem odpoved nenasel a tak se ptam. Jestli ti to vadi tak SORRY, ale to je tvuj problem :-(
No muj problem to opravdu neni. Pokud nevim a nenajdu odpoved tak se ZEPTAM! U beznych lidi bezna zalezitost. Ze to vadi tobe je opravdu jen a jen tvuj problem.
Zadne obcanske sdruzeni zakladat nebudeme!
Jak jsem uz psal, "Pokud nevim a nenajdu odpoved tak se ZEPTAM! U beznych lidi bezna zalezitost". Staci jen pochopit vyznam techto slov.
Ani se nedivim, ze se lidem nechce s timto forem zaobirat. Prijdu, slusne se zeptam a nejaky ***** mne tu zacne jen urazet.
FAQ jsem cetl, knizku mam taky, ale v nich odpovedi na moje otazky nejsou! Jsou tri roky stare a o 5 GHz sitich se zminuji v rozdeleni WiFi.
A legalnost zajistovat samozrejme nehodlam. Propojuje se par lidi!
podle typu otazek netusis opravdu skoro nic
velmi tezko ti nekdo bude radit kdyz ani nedodas nakres site
ty koncova AP budou vsechny napojena primo k centralnimu kde je iGW?
potece tam jenom internet(5Mbit)?nebo i dalsi toky
300x1000m=0,3km2 opravdu na vykryti potrebujes 4 mista?
jak jsi na tom s linuxem(jsi schopen nakonfigurovat 2 pripojeni do netu)?
jake jsou mezi AP vzdalenosti co zaruseni?
jaky mas rozpocet? jake bude umisteni koncovych klientu?atd
to dolby.digital00-od edgecore pozivas jen pojitka nebo mas i zkusenosti se switchi? uvazuju o nakupu ES3628C L3 nemas snim nahodou nejakou zkusenost?