btw nelibi se mi, jak vse cpes do /etc/hosts
proc to nenarvat vedle? ja to delam, mam na to primo zvlastni fajl. je to tak myslim daleko lepsi.
jinak mozna ze by vytvoreni nejakyho php webu spolupracujici s mysql nebylo na skodu.
jinak to delam tak, ze si vytvorim defakto sest rour, proste lidi kteri maji pristup do netu, a zbytek to vzdy po peti s nimi sdili. je to tak daleko lepsi. vzhledem k user friendly pristupu tveho skriptu se nemusim srat s manualnim nastavovanim pajp
Mozna bych to trochu upresnil - mam podobny problem - klient je pripojen hw ap /ovis/ a do nej strceny dva pc - zaplacenou jednu konektivitu, jak tedy udelat, aby se merila delila data mezi ty dva pc pokud pobezi zaroven a pokud pobezi jenom jedno aby melo celou linku.
10.X.X.10 hw-ap
10.X.X.100 pc1
10.X.X.101 pc2
PS: pokud jsem neco placnul blbeho - nekamenujte - jsem lama
Kdyz nastavim magic-relative-limit na 0 tj. tim ho vypnu, vypnu tim take automaticke nastavovani prio pomoci magic-relative-prio ? Je to bug, vlastnost nebo mam chybu ja?
Timto zpusobvem pouze markujete minimalni mnozstvi p2p paketu, neb filtr ipp2p pozna pouze zacatek spojeni, ale datovou cast uz nerozpozna, coz je logicke. Pro dropovani to bohate staci, pro markovani je potreba pouzit connection tracking, pak to funguje tak na 98% vsech paketu.
Mě je podezřelý celý přepínač "--ipp2p". Proboha, kdo si tady osobuje právo rozhodovat o tom, který p2p traffic je špatný a který ne ? Smyslem existence internetu je přece od samotného začátku p2p traffic všeho druhu - e-maily, FTP, weby. Proč by měly být například reklamní bannery na webových stránkách prioritizovány před p2p sítěmi ? Traffic jako traffic...
Chápu jistou snahu o využití nevyužité kapacity sítě - ale podle mě tam, kde je taková situace možná (např. tam kde kapacita média je vyšší než kapacita brány), tak tam podle mě plně stačí zapnout algoritmus který jsem nazval tuším htb-magic-prio. V nové verzi ho bude možné zapnout i bez htb-magic-limit - a to podle mě plně postačí pro prioritizaci méně agresivních uživatelů před těmi agresivnějšími. Skutečně - pokud někdo stáhne X GB za den, tak je mi jedno, jestli si stramuje ct24, jestli sosá něco z webu, nebo jestli jsou to p2p sítě. Já ho nechci cenzurovat CO přes tu internetovou bránu tahá - mě jen a jen o algoritmus pro alokaci omezených zdrojů mezi více zájemců o jejich využití.
Když už bych do Promethea dal nějaký patch, tak takový, který umožní definovat pro každou IP ještě celý, nějakým způsobem uživatelsky definovaný podstrom HTB tříd. Samotný switch --ipp2p určitě do žádné defaultní konfigurace nezabuduju. Ovšem pokud někoho napadají určité různým způsobem "spravedlivé" konfigurace, tak mi je může zasílat a já je zahrnu do implicitní konfigurace.
ipp2p je mocna zbran na sosaky, ale da se pouzit i normalne, nez jen jako brutalni omezeni.
U nas napriklad ipp2p vyuzivame v ramci nastaveni priority paketu, pouzivame dvouurovnovy(nevim jak jinak to nazvat) qos, na interface do inetu jsou poveseny dve imq, in/out, a na nich jenom par trid(http,interactive,blabla) vcetne te do ktery spadaj pakety omarkovany pres ipp2p, takze takovy centralni shaping(rozumnej nastaveni priority sluzeb) linky a na odchozim interfacu do site jsou zase nahozeny dve imq a tam uz se shapuje pro jednotliva IPcka. Vyhodou je mozny vyuziti kapacity inetlinky nadoraz a presto zustane pouzitelna pro interaktivni sluzby.