majklovec
zastupce cloudu 10.93
|
Sdruzeni czela.net vzniklo aby byl projekt udrzitelny. Ma demokraticke mechanismy, zbyvaji nam penize na pater. Ale jinak jsme stejna banda magoru jako treba na Proseku.
Vyhodou je, ze je jasny nazor Cloudu.
Garance? Co ti ktera sit v CZF muze garantovat? Ja myslim ze nic.
> Jde mi zhruba o tohle: jsem internetova gateway, ktera se svym klientum zodpovida zatim jen za dostupnost intenetu. Dejme tomu, ze z penez co od klientu vybiram budu chtit zajistit jeste spojeni do NCX Zapy. Co presne budu moc svym klientum rict o peeringu s NCX Zapy ?
Podle meho nazoru jim muzes rict to same o peeringu s NCX Zapy jako o jakemkoli dalsim peeringu s jakoukoli jinou amaterskou siti.
> - budou pripadne zavady ve spojeni od NCX ke clenum vasi komunity odstraneny do jednoho pracovniho dne ? do tydne ? az naprsi a uschen ?
Byva to do dne.
> - bude prumerna latence k clenum vasi site pozitelna pro hrani her ? pro telefonovani ? bude to 50 nebo 500 ms ? bude snaha garantovat spojeni aspon na nejakm portu ?
To splnujeme, opticka pater czela.net je pripojena do NCX pres 10GHz.
> - bude prumerna sirka pasma k clenum vai site 32 kbps ? nebo megabit ?
Buhvi, zalezi na dohode. Jakasi pravidla NCX Zapy bych osobne tvoril az po testovacim provozu. Nebo jestli mas nejaky navrh, sem s nim.
> - sosnou si nasi DC sosaci od vasich DCckaru tolik, aby to vyraznym zpusobem odlehcilo placenou iGW ?
To asi zalezi na obsahu.
> Takovymhle zpusobem bohuzel MUSIM uvazovat - snad jedina sit se kterou bych chtel peerovat a dal nic neresil by byla takova, kde sirka sdileneho pasma na kterem visi klienti by byla o rad vyssi, nez soucet pripojek do jinych siti (napr. 100 Mbps eth segment s 10 Mbps uplinkem - s tim se vyplati peerovat vzdycky ;-)
Jak jsem psal, do Zap jsme pripojeni 10GHz (SVM) a konektivitu mame 8mbps (po stejnem spoji), tj. priblizne 10mbps je volnych pro CZF transfer.
Kdyz jsme se bavili v hospode o NCX, tak padaly navrhy, ze na takovych to sdilenych spojich by mela byt kapacita NET vs CZF 1:1, ale nakonec jsme to odlozili.
> Ono je to jednoduche rict "NCX je u nas, priojte se" - ale moc to nevypovida o tom, jak dobre je spoj cloudu do NCX napojen na pater uvnitr cloudu, apod.
Predpokladem je, ze NCX je zapojen do cloudu kvalitne, jinak peering nema valneho vyznamu ani pro jednu stranu.
Poulicni pristup, zatim u nas nemame jediny HotSpot, protoze nase stanovy primo zakazuji poskytovani pristupu na sit 3tim osobam.
Verim vsak, ze to nejak vyresime.
V tuhle chvili tedy kdyz prijedes do Celakovic a budes se chtit pripojit na nase AP musis kontaktovat admina a s nim se pripadne dohodnout.
Opravdu me prekvapuje ze chces neco garantovat. Jak? Tohle slovo jsem na CZF snad nikdy necetl. Znamena to tedy ze jsi ochotny peerovat jen s dalsi firmou, ktera je schopna neco garantovat?
Co to znamena garantovat?
> nedovedu si predstavit, ze by nejaka sdilena sit bez garanci a za pausal porad chodila tak, jak ja potrebuju pro praci (tzn. pod 10 ms do NIXu v jakykoliv okamzik...).
pod 10ms do NIXu se odhadem v pulce site dostavame, v jakykoli okamzik uz ale ne.