Ronja by se na 3km natuningovat dala. Jsou v zasade 2 cesty:
Pokud je na obou stranach dost mista a nebudou esteticky vadit velka zarizeni, pak se jako vysilaci diody pouzije Luxeon (LED co stoji 300Kc, koupi se jen v zahranici a
je to nejsvitivejsi dioda na svete co existuje) a na vysilaci a prijimaci cocky fresnelky A4 (jedna za 200Kc). Musi se
upravit vysilac ne vetsi proudy (nejnovejsi Luxeon
snese az 700mA trvale!).
Nebo se koupi 10mW nebo 20mW 650nm laserova dioda, zbastli se
laserovy driver (konecne ty 2 tranzistory snad nekdo ozkousi ) a predradi se objektiv ze stareho fotaku nebo promitacky (100 Kc) jako beam expander. Tato varianta bude vyzadovat
extremne pevne upevneni, a doporucuju 130mm cocky na prijimac.
Pak je tu drobny problem, ze na 3km ne porad je videt - kdyz nebude videt druhy konec, nepojede to. Ale zase to bude 10Mbps full duplex se vsim komfortem
Zdravim vsechny a hlavne Clocka !!! Jeho Ronja je naprosto skvela vec. Diky za ni.
A ted k veci :
ja s kamosem jsme uz nejake Ronje postavili, mame nejake 115 a ted uz i 10 Mbit verzi. ( Stavime si totiz z nich v jednom mestecku na JM z nich sit. - takova obdoba vasi Free.net ). Plosnaky jsme si navrhli a delame je fotocestou, zadne bastleni . A pokud by byl zajem muzeme jich postavit i vic, bud osazene plosne spoje, nebo cele komplety. Pokud by nekdo mel zajem klidne mi napiste na mail a nejak se domluvime.
>laldmanj Adresu mam zapsanou v registraci , ale pro poradek: triform@email.cz
Co se tyce fotek, tak mam vyfocenou akorat verzi 115kb a to jeste prvni verzi. Ale ty fotky bych poslat klidne mohl, nebo nekde tu vystavit. Vsiml jsem si, ze tu je u kazdeho odkaz na galerii. Pokud by byl zajem, mohl bych vyfotit i tu posledni 10Mb, pripadne i napajene plosnaky.
> hakset Co se tyce 115, mame spojeni na nejdelsi vzdalenost cca 300 m, ale bez upravy bych vzdalenost odhadl na dvojnasobek (kdyz jsem zakryl 3/4 opt.otvoru, tak porad komunikovali a protoze intenzita svetla klesa se ctvercem vzdalenosti... ). U verze 10Mb zatim nevim, v patek ji budem montovat, tak potom muzu napsat, jak to s tou vzdalenosti vypada, zatim jsme ji jen testovali na funkcnost. Pokud se jedna o cenu, nejsem si uplne jist cenou vsech soucastek, ale kolem 4400 (plus-minus) by mohl byt cely komplet (cocky 65).