CZFree.Net Home Page Diskuzní Fóra CZFree.Net Archív Často Kladených Otázek Registrace Nových Členů Archív Odkazů Seznam Členů Fóra CZFree.Net Czech Node Map hosted @CZFree.net CZFree.Net WIKI
CZFree Network Portal vzkazy | ovládání | pokročilé hledání   
 

Odpovědět k Tématu 
CZFree.Net forum: Wireless community network CZFree.Net > Fórum > Ústředna > elektriku v paneláku na střeše+kudy vedete vnitřní rozvody?
12345
Autor
Téma  < Předchozí Téma   Další Téma >
Droopi
Junior Member

Registrován: 23.07.2002
Příspěvků: 235

Cool Příspěvek č. 1 

Ahoj,

chtěl bych se zeptat, zda nevíte, jak je to s přívodem elektriky na střechu. Konkrétně u nás klasickej panelák s betonovou krabicí nahoře na výtah (tam se bude muset umístit počítač). Zřejmě tam někde elektrika bude, ale nepředpokládám nějakou zásuvku :-). Takže to zřejmě bude vyžadovat nějakýho elektrikáře.....

Ještě bych se zeptal kudy vedete vnitřní rozvody sítě (UTP od routeru do bytu) a zda je na to třeba nějaký povolení....

Díky za info
Pavel Kuchta - Droopi

Old Post 11.08.2002 v 07:48
Droopi je offline   Click Here to See the Profile for Droopi   Find more posts by Droopi   Click here to Send Droopi a Private Message   Click Here to Email Droopi     Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
mitch
Junior Member

Registrován: 27.05.2002
Příspěvků: 113

panelak Příspěvek č. 2 

mily droopi,

tuto anabasi mame uspesne za sebou. nevim, jakeho konstrukcniho typu je zrovna tvuj panelak, ale bude to asi hodne podobne...

takze: 2x utp + 220 V pruznem dratu jako na prodluzku
- jsme vedli od zasuvky za vchodovymi dvermi - byva tam obvykle zasuvka (UTP samosebou od pocitace)
- dale jsem provrtali nosny panel 19 cm prurazovym vrtakem s patici sdh+ ) na chodbu
- dale v liste chodbou az po ten plechovy elektrokomin s pojistkami, do nej jsme narvali husi krk az do nejvyssiho patra, do krku jsme narvali nase draty
- ze 7. patra vedly nastesti tri husi krky do budky s vytahem (resp. do jeji nevytahove casti) pro coaxy na spolecnou TV antenu, jeden byl zcela volny. Husi krky jsou velke, ale naprsto nelidsky stocene - vyzaduje to protahovaci pero (k dostani v elektropotrebach), pak je to v pohode.
- nahore vedle rozvodny tech TV koaxu jsme osadili nasi krabici na PC (profi a nadhernou doda deu za 1800Kc), do ni jsme dali 220V zasuvku.
- od krabice na strechu vede duty stozar spolecne domovni anteny (tudy povede uz nas orinoco coax), na stozar osadime i nas antenní system...

Pro poradek dodavam, ze je mnohem rozumnejsi tahat draty od krabice v budce smerem dolu... ;o)

Je to cca tak 1,5 dne prace pro dva lidi, ale je naprosto nezbytne mit adekvatni nastroje.

Nezbyva doufat, ze to ty nase kabliky prezily... on air snad pristi tyden... ;o)

Povoleni se doporucuje ziskad od majitele domu, v nasem pripade byli docela v pohode.

mitch

__________________

There are only 10 types of people in this world:
Those who understand binary, and those who don't.

Old Post 11.08.2002 v 09:59
mitch je offline   Click Here to See the Profile for mitch   Find more posts by mitch   Click here to Send mitch a Private Message   Click Here to Email mitch     Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Droopi
Junior Member

Registrován: 23.07.2002
Příspěvků: 235

Příspěvek č. 3 

Velice děkuji, moc jsi mi pomohl. Teď už vim jak na to :-))).

S pozdravem a hezký den přeju

Pavel Kuchta - Droopi

Old Post 11.08.2002 v 13:27
Droopi je offline   Click Here to See the Profile for Droopi   Find more posts by Droopi   Click here to Send Droopi a Private Message   Click Here to Email Droopi     Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Fyzik
Team Leader

Registrován: 23.05.2002
Příspěvků: 1102

Příspěvek č. 4 

jestli jsem to dobre pochopil, tak tahnes 220V a UTP kabely vedle sebe.
Funguje Ti to, nerusi tech 50Hz to UPT? Jak dlouhou trasu to vedelete velde sebe?

docela by me to zajimalo, teoreticky se to nema, ale sediva je teorie, zeleny strom zivota.

dik

__________________

Sitim zdar!
-F

[img="http://proatom.luksoft.cz/ikony/ikona1.gif"]
[url="http://proatom.luksoft.cz/"]Pro Atom Web/url]

Old Post 31.10.2002 v 11:38
Fyzik je offline   Click Here to See the Profile for Fyzik   Find more posts by Fyzik   Click here to Send Fyzik a Private Message   Click Here to Email Fyzik   Visit Fyzik's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Vojtas
Junior Member

Registrován: 02.10.2002
Příspěvků: 169

Příspěvek č. 5 

Tak to je zajimeve...

Ja resim jinou vec... Bydim v cinzaku a na strechu to mam 4 patra... Vnitrkem baraku kabely tahnout nemuzu, tak je hodim ze strechy dolu... Bude to sice vypadat divne,ale vetsina lidi z baraku ma takhle zapojeny TV anteny...

Takze se chci zeptat:
a)Predpokladam ze klasickej 10/100 ethernez dalku 35 metru prezije
b)Napajeni AP-cka chci vedst taky venkem... Zvazoval jsem tahnout inkriminovanych 5V/1A budto:
1) V tom babelu co ethetnet (2pary jsou tam volny)
2) Mit separatni napajeci 2 linku...

Takze by me zajimalo, jestli nekdo netusite jaky problemy by s tim mohli byt...

tzn: Jestli nebude 5V/1A vadit vedeni po dvojlince, jestli tam nevznikne nejaka ztrata a tak poídobne...

Pokud je to "lama" dotaz tak sorry ale o elektrice vim akorat to,. ze ji vyrabi takova divna vec s kominky, co nam ji chtej Rakusaci zavrit :-)


Dik

Old Post 31.10.2002 v 15:15
Vojtas je offline   Click Here to See the Profile for Vojtas   Find more posts by Vojtas   Click here to Send Vojtas a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Zuben_el_Akrab
Junior Member

Registrován: 27.09.2002
Příspěvků: 118

Lightbulb Kabely venkem budovy Příspěvek č. 6 

Napajeni AP-cka po ethernet kabelu je nepouzitelne. Pokud potahnes 5V/1A 35 metru daleko, budes uz mit i na kabelu o prurezu zily 1,5mm ubytek napeti 0,82V.

Dalsi problem bych videl v nebezpeci zavleceni prepeti do MW zarizeni. Na venkovnim vedeni, se ti muze snadno naindukovat prepetova spicka, ktera ti znici zarizeni na obou koncich ethernet kabelu.

Old Post 01.11.2002 v 06:20
Zuben_el_Akrab je offline   Click Here to See the Profile for Zuben_el_Akrab   Find more posts by Zuben_el_Akrab   Click here to Send Zuben_el_Akrab a Private Message   Click Here to Email Zuben_el_Akrab     Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Vojtas
Junior Member

Registrován: 02.10.2002
Příspěvků: 169

Příspěvek č. 7 

FAjn, takze kdyz potahnu napajeni samostatne po dvojlince, tak to pujde? btv jaka bude ztratovost na ty dvojlince?

Nejakej vzorecek na pocitani?

Ja z elektrotechniky vim jenom to, ze pan U je IR :-)

Old Post 01.11.2002 v 12:41
Vojtas je offline   Click Here to See the Profile for Vojtas   Find more posts by Vojtas   Click here to Send Vojtas a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Zuben_el_Akrab
Junior Member

Registrován: 27.09.2002
Příspěvků: 118

Příspěvek č. 8 

O.K. otevreme si ucebnici fyziky pro 8.tridu a budeme pocitat

ubytek napetí=0,0175(konstanta pro Cu vodic) * delka vodice(musi se pocitat delka tam i zpet, takze 2x) * protekajici proud(v Amperech)

vysledek se vydeli prurezem vodice v mm ctverecnych a vyjde ubytek napeti ve Voltech.

Sorry ze to pisu takovymhle zpusobem, ale nevim, jak sem zapsat vzorec se zlomky

Old Post 01.11.2002 v 13:50
Zuben_el_Akrab je offline   Click Here to See the Profile for Zuben_el_Akrab   Find more posts by Zuben_el_Akrab   Click here to Send Zuben_el_Akrab a Private Message   Click Here to Email Zuben_el_Akrab     Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Droopi
Junior Member

Registrován: 23.07.2002
Příspěvků: 235

Příspěvek č. 9 

Neni trochu riskantni vést elektriku (a vůbec všechny dráty) normálně po střeše či opláštění budovy......tomu bych se snažil vyhnout....

Old Post 01.11.2002 v 16:36
Droopi je offline   Click Here to See the Profile for Droopi   Find more posts by Droopi   Click here to Send Droopi a Private Message   Click Here to Email Droopi     Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
mgx
Newbie

Registrován: 15.08.2002
Příspěvků: 52

vodice Příspěvek č. 10 

Ahoj,

Power over Ethernet [Poe] je celkom jednoducha vec ale s ubytkom napatia je na drate naozaj problem. Napriklad moj AP zerie 2.5A pri 5V. Neviem ktory magor vymyslel taketo nieco, ale musel to byt american.

Zohnat kvalitny tvrdy zdroj [co znamena, ze pri zatazi nepadne dole] je naozaj problem, navyse za rozumne prachy. Druhou moznostou je tahat 230V tzv. YH vodicom [odporucam priemer zily aspon 1.5] a prislusny "cinsky adapter" dat az do skrine. Navyse pri pripadnom update AP na LINUX/BSD/Whatever router mate aspon 220V uz na mieste.

S ethernetovym kablom ratajte s odporom cca 3 Ohmy na 10m

__________________

V boji medzi tebou a digitalnym svetom sa pridaj na stranu digitalneho sveta

Old Post 01.11.2002 v 16:50
mgx je offline   Click Here to See the Profile for mgx   Find more posts by mgx   Click here to Send mgx a Private Message   Click Here to Email mgx   Visit mgx's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Zuben_el_Akrab
Junior Member

Registrován: 27.09.2002
Příspěvků: 118

Příspěvek č. 11 

Jak zacnes tahat 230V skrz verejne pristupne prostory, brzo na tebe vystartuje minimalne spravce objektu, pripadne revizak elektro. Viset ze strechy to taky nemuzes nechat, kabel musi byt pevne uchycen po cele delce. To uz totiz musis dodrzovat normy pro kladeni kabelu, stejne tak nemuzes pouzit kdejakou snuru, kterou zrovna najdes.

Old Post 01.11.2002 v 22:58
Zuben_el_Akrab je offline   Click Here to See the Profile for Zuben_el_Akrab   Find more posts by Zuben_el_Akrab   Click here to Send Zuben_el_Akrab a Private Message   Click Here to Email Zuben_el_Akrab     Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Droopi
Junior Member

Registrován: 23.07.2002
Příspěvků: 235

Příspěvek č. 12 

Přesně tak, elektrika neni ethernet :-). No myslim, že vůbec kladení jakýchkoliv kabelů mimo budoov je lepší se vyhnout, bo to pak končí jako kámošovi, který se natáhnul mezi 2 panelákama kabel a krásně mu to jelo asi 3/4 roku a smál se mi, že sem tomu nevěřil, že to přežije......no a pak přišla boučka a bylo po srandě, bo počítač jednoho byl lehce odkouřen :-) a druhej byl totál v prd...

Takže bych to moc nepodceňoval

Old Post 02.11.2002 v 06:58
Droopi je offline   Click Here to See the Profile for Droopi   Find more posts by Droopi   Click here to Send Droopi a Private Message   Click Here to Email Droopi     Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Vojtas
Junior Member

Registrován: 02.10.2002
Příspěvků: 169

Příspěvek č. 13 

No tak je jasny, ze kdyz si takhle natahnul kabel vzduchem, tak to byla otazka casu... Nejaka bleskojiska, nebo prepetova ochrana by tomu byla neuskodila...

No a co se tyce vedeni toho kabelu ze strechy dolu, tak se taky blesku nebojim...

1)mam vedle sebe barak 3x vyssi nez je ten nas kterej tam mam miliardu mikrovlnek a BTS-ek

2)Na nasi strese jsou samozrejme hromosvody a ja tu antenu budu mit pod strechou a prostrelovat ven se budu prez strasni tasky... (Snad ne Bramac :-) )

Jinak dikes za vzorecek, jdu si vzit svoji Dualprocesorovou G4 /2x1 GHZ a necam ji ten matematicky zorecek vyresit... spon bude chvilku pocitat taky neco jinyho nez seti@home ;–)

Old Post 02.11.2002 v 13:09
Vojtas je offline   Click Here to See the Profile for Vojtas   Find more posts by Vojtas   Click here to Send Vojtas a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
MacMagor
Newbie

Registrován: 21.08.2002
Příspěvků: 94

Anténa na půdě? Příspěvek č. 14 

"prostrelovat ven se budu prez strasni tasky... "
Tak to asi určitě fungovat nebude.

Old Post 04.11.2002 v 13:31
MacMagor je offline   Click Here to See the Profile for MacMagor   Find more posts by MacMagor   Click here to Send MacMagor a Private Message   Click Here to Email MacMagor     Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Vojtas
Junior Member

Registrován: 02.10.2002
Příspěvků: 169

Příspěvek č. 15 

Jako proc by nemelo se smerovou antenou? na vzdalenost 500 M od Dalsiho AP

Old Post 04.11.2002 v 14:03
Vojtas je offline   Click Here to See the Profile for Vojtas   Find more posts by Vojtas   Click here to Send Vojtas a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Zuben_el_Akrab
Junior Member

Registrován: 27.09.2002
Příspěvků: 118

prostrelovat skrz strechu Příspěvek č. 16 

Chutna situace taky bude, az na ty strese bude treba lezet nejaka vrstva snehu

Antenu na prijem pozemni TV bych jeste pod strechu schoval, ale MW asi neee.

Old Post 04.11.2002 v 15:48
Zuben_el_Akrab je offline   Click Here to See the Profile for Zuben_el_Akrab   Find more posts by Zuben_el_Akrab   Click here to Send Zuben_el_Akrab a Private Message   Click Here to Email Zuben_el_Akrab     Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Veškerý čas je GMT. Aktuální čas: 20:01.  Předcházející Téma   Další Téma
Odpovědět k Tématu
12345  
Zformátovat pro Tisk | Stáhnout Téma do Palma | Poslat Téma E-mailem | Odebírat tuto Diskuzi

Search this Thread:

 

CZFree.NET | Copyright ©MMII - MMXIV CZFree.NET | Kontaktujte Nás
Powered by: vBulletin - Copyright ©MM - MMII Jelsoft Enterprises Limited.
Founder: Deu / original scripting by: carlos (All High Seeds) / Node Monitor by: 8an
Additional Portal & Node Monitor Development by: oto, Zajsoft, Danny, Netdave
Hosted by: NFX.cz / FreeTel.cz