Dneska při hustém sněžení a silném větru čtyřikrát zapraskalo v našem switchi Edimax ES-3108PG a odešel port, na který byl připojený páteřní kabel vedoucí vzduchem cca 30m mezi baráky ve výšce 31m nad zemí.
Dokonce se sám od sebe vypnul počítač připojený na postižený switch.
Zajímavé je, že protější switch zůstal nedotčen.
Zajímavé je také to, že ostatní porty - kabelů ve srovnatelné délce (vedoucí ale podél stěn baráků a částečně schované ve spárách mezi panely) zůstaly neporušeny.
Při následném měření voltmetrem se ukázalo, že alobalové stínění kabelu s lankem má oproti uzemění (topení) napětí občas ve až v řádech desítek voltů!!
Dokonce při odpojování kabelu jsme dostali ze stínění parádní ránu.
Po chvíli, když se sněhová smrš? uklidnila, jsme vylezli na protější stranu a měřili napětí stínění oproti zemi tam. I přesto, že foukal silný vítr (ale už nesněžilo) jsme naměřili pouhé jednotky voltů.
Jak jsem již napsal, tamní switch byl neporušen.
Mám dojem, že se napětí na stínění objevilo v důsledku vzniku náboje třením větru o volně visící kabel - proč se tam tedy neobjevilo takové, když přestalo sněžit? že by nějaká spojitost se sněhem?
Ještě je nutno dodat, že stínění kabelu nebylo nikde uzeměno.
Budu rád, když se k tomuto vyjádříte a pošlete názory na to, co se mohlo stát. Vítám také jakékoliv rady, jak těmto nepříjemnostem zabránit.
Nevěřil jsem tvojemu vyprávění než mi před chvílí zchaosil switch.
Blikal kontrolkama jak šílenej...
Tak když jsem odpojoval kabely tak jsem dostal ránu jako od 220V.
Po vypnutí a zapnutí switche už byl ok,.. Ale je fakt, že já jsem ten kabel přes sebe vybil..
Je možný že se kabel nabijí,...
Jediná ochrana proti tomuhle je zapojení na který jsem dal odkaz o kousek dříve,...
máš svůj kabel také vedený vzduchem? jak dlouhý?
zemníš jeho stínění?
používáš tu výše zmíněnou přepě?ovou ochranu?
několik jsme si jich nechali vyrobit, ale po přizemnění přestaly fungovat.
máš s nimi nějaké zkušenosti, popřípadě, mohl by ses na ty naše mrknout?
zatím jsme uzemnili vodící drátek a alobalové stínění uvnitř kabelu a zkoušíme, co to se switchem udělá
doufám, že uzemněním kabelu se přepětí na datové kabely nedostane...
Je to asi 30m vzduchen tak asi 15m vysoko...
Přepě?ovku nepoužívam,.. Jsem totiž línej si jí postavit,... Ta z tý rusky psný stránky by mněla normálně fungovat,....
Možná by to chtělo dát tam jiný transily, je možný, že tyhle mají pro 100Mb velkou kapacitu,...
Mám uzemněný jen to ocelový lano na kterym ten kabel ve vzduchu vysí...
Akorát asi místo těch 1N4006 který mají pro 100Mb opravdu obrovskou kapacitu by to chtělo nějaký schottky diody s malou kapacitou..
Ještě se po nějakých podívam.