Ahoj, řeším nyní problém jakou zvolit nejlepší anténu na vedení signálu po domě a zároveň poslat signál rodičům do baráku vzdáleného 150 m s přímou viditelností. Router mám na půdě těsně pod hřebenovým krovem. Podlahová plocha je cca 250m2 na patro. Potřeboval bych, aby signál prošel přes 3 patra (podlahy jsou dřevěné) a současně aby signál šel chytit směrovou anténou od rodičů vzdálených oněch cca 150m.
Jaké by mohlo být nejlevnější a dobře funkční řešení? Na pendrek 2dbi co jsem k Asusu (WL500G) chytnu signál po domu dobře, ale z baráku rodičů jsem to zatím nezkoušel.
Přemýšlel jsem pořídit silnější všesměrovou anténu a anténu dát naležato a tak prosvítit dům a signál by šel i k rodičům? Nebo sektor naméřený dolu do suterénu a natočený i na rodiče? Koukal jsem, že jsou i sektory 120x90st .....
nechci zbytečně zarušit okolí a tak přemýšlím o nejlepší variantě .....
kupovat ještě jedno AP jenom na směrovou anténu poit to point se mi kvůli 150m nechce ...
Ovislink 5450/1120 s 2db pendrekem za oknem vs xi626 s 5db pendrekem na pude, vzdalenost cca 50-100m(je tam vice ovislinkackych klientu). Jede to bez vetsich potizi uz cca 5 let.
jako domaci ap se to nepouziva, tzn zadny notebooky s kolisajicim signalem.
jinak pouzivat sektorovku na prosviceni baraku mi pride prasarna, bude tam spousta nesmyslnych odrazu atak..
resil bych to spis nejakou Nkovou rozdvojkou, malej pendrek dovnitr a nejaka mala panelka venku namirena na ten barak naproti..ale kdyz pouzijes kvalitni rozdvojku uz to vyjde skoro stejne draho jako koupit dalsi ap..neprilis kvalitni rozdvojka se da sehnat v gesu za par korun..
Diky za radu, pres vikend zkusim spojeni ..na jedne strane je AP asus wl500g s pendrekem 2dbi a na strane rodicu bude ovislink 5460 se smerovou 14dbi panelkou. Kdyztak zkusim v dalsim kroku vymenit pendrek 2dbi na 5 dbi na asusu ....mozna by to mohlo stacit. Zajimave reseni je ta rozdvojka ..ale netlucou se pak nejak ty signaly prijate vsesmerovkou a smerovkou? mel bych z toho celkem obavy ....
Podle meho nazoru to uspokojive jednou antenou resit nelze, nebude signal kde je potreba a nebo zarusis okoli.
Realne zarusis okoli a stejne nebude jistota, ze v dome zajistis pokryti pres tri patra.
Uz jenom pokryti domu v popsanem rozsahu nemusi byt jednoduche.
Nejblize k pouzitelnemu reseni bych videl pouziti sektorove anteny s velmi malym zadnim utlumem(treba yagi) a jeji vhodne umisteni tak, aby predni smer miril k rodicum a zadni lalok pokryl dum.
Je to ale kompromis s nejistym vysledkem.
trochu OT: nechtel bych bydlet v byte ktery je ppokryvan necim silnejsim nez 2db pendrek, jelikoz z toho celkem v pohode muze po ranu bolet hlava a neda se tam poradne vyspat
tak se zdá, že panelovou anténou 14dbi chytnu poměrně solidně i ten malej 2dbi pendrek asusu wl500G. rád bych dříve než budu laborovat dle rad zde s YAGi anténou anebo sektorovkou zkusil nějakej 5dbi pendrek kterej se dává k některejm APčkům ..máte s nějakým dobré zkušenosti (je více výrobců ...d-link,zyxel,noname ...)