CZFree.Net Home Page Diskuzní Fóra CZFree.Net Archív Často Kladených Otázek Registrace Nových Členů Archív Odkazů Seznam Členů Fóra CZFree.Net Czech Node Map hosted @CZFree.net CZFree.Net WIKI
CZFree Network Portal vzkazy | ovládání | pokročilé hledání   
 

Odpovědět k Tématu 
CZFree.Net forum: Wireless community network CZFree.Net > Fórum > Troubleshooting > Routování
Autor
Téma  < Předchozí Téma   Další Téma >
dolby.digital00
Junior Member

Registrován: 24.08.2006
Příspěvků: 114

Routování Příspěvek č. 1 

Ahoj, řeším tu jeden problém, nikdy jsem směrováni nepotřeboval a ted jsem narazil... teda tak nějak to chápu ale nevím jsetli dobře. vysvetlím situaci jsena sít se má rozdelit na dvě. S kamarádem jsem se rozhodl že on si nechá rozsah 192.168.5.0 a já si nastavím nový 192.168.4.0. každy v síti má svojí bránu do netu jde jen o komunikaci mezi sebou pri hraní her a prístu všem na moje ftp. a ted ke komunikaci. Chápu zakladní princip ale v praxi mě to nějak nejde. vždy na nějakém modelovém příkladě se vždy odkazují na na next hop sousedního routeru... ale co když tam žádní jiný router není! co tam mám potom nastavit?
Jako router chci použít cisco 1760 ve kterém mám dvě lan a jednu DSLkartu a až to nastavím tak bych ho též používal jak modem a měl jen jeno zařízení.
Napadlo mě jako next hop nastavit IP druheho interfacu ale stěžuje si že je to v tom samém routeru a že to nejde! konkrétně toto:
Router(config)#ip route 192.168.5.0 255.255.255.0 192.168.4.1
%Invalid next hop address (it's this router)
Router(config)#

nebpo nevíte někdo jak nato když to chci spojit přes jeden router jak to mám udělat?
myslíte že je navině to cisco?

díky moc

Old Post 20.12.2011 v 18:24
dolby.digital00 je offline   Click Here to See the Profile for dolby.digital00   Find more posts by dolby.digital00   Click here to Send dolby.digital00 a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
kuuba
Junior Member

Registrován: 12.02.2007
Příspěvků: 246

Re: Routování Příspěvek č. 2 

__________________

Old Post 20.12.2011 v 20:48
kuuba je offline   Click Here to See the Profile for kuuba   Find more posts by kuuba   Click here to Send kuuba a Private Message     Visit kuuba's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
wondra
Junior Member

Registrován: 22.12.2002
Příspěvků: 227

Příspěvek č. 3 

Kolega mozna nepochopil problem.
Ten jeden router musi byt pripojeny do obou siti. Nic na nem pak neni treba nastavovat, on vi, kde ktera sit je.
Co se musi nastavit, je routa na klientskych pocitacich. Idealni stav by byl, kdyby router byl default gateway pro vsechny pocitace v okoli. Pokud jedna sit ma branu jinde, tak bud nastavit statickou cestu na kazdem klientovi, nebo jenom na teto brane, a ICMP redirect se postara o zbytek.

__________________

Be smart, use TROSCs!
T.R.O.S.C. ... The Really Old yet Sufficient Computer

Old Post 20.12.2011 v 22:59
wondra je offline   Click Here to See the Profile for wondra   Find more posts by wondra   Click here to Send wondra a Private Message   Click Here to Email wondra   Visit wondra's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
dolby.digital00
Junior Member

Registrován: 24.08.2006
Příspěvků: 114

Příspěvek č. 4 

To jsem se vtom zamotal ještě víc... co mám tedy nastavit na tom routeru? první příspěvek je právě ta modelová situace kterou najdu všude na netu! 2 routery a mezi nima propojení pomocí seriového káblu, tato situace je mě naprosto jasná.
Moc ale nevím nebo spíš si nedovedu představit jak se nastavuje routa na klientských kompech...
spíš se zeptám nedá se tedy nějak nastavit na tom jednom routeru jednoduše aby byla komunikace mezi sítěma?
Nebo tedy vezmu definitvní situaci jeden router a v něm 3 karty jedna ADSL a 2x LAN. ADSL brána na které bude NAT. Naše sít dostane ten nový rozsah 192.168.4.0 takže bránu bude mít nastaveno třeba na 192.168.4.1 na ETH1 druhý ETH bude 192.168.5.254 např.. DSL karta dostane nějaký rozsah z veřejného rozsahu např. 77.240.98.165
Nejsem si jist že to pujde nakonfigurovat NAT mezi ETH 1 a DSL kartou a zaroven komunikace mezi ETH1 a ETH2
Jak by se to dalo tedy nejlépe udělat jsem v tom opravdu už tak zamotaný že bych do toho nejrači kopnul... nejsem snad jediný nasvětě kdo něco takového řešil

dík za každou radu
a kdybych použil RIP změnil by se něco?

Old Post 21.12.2011 v 11:58
dolby.digital00 je offline   Click Here to See the Profile for dolby.digital00   Find more posts by dolby.digital00   Click here to Send dolby.digital00 a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
wondra
Junior Member

Registrován: 22.12.2002
Příspěvků: 227

Příspěvek č. 5 

Je router default gateway pro vsechny pocitace v okoli? _neb vsichni jedou na stejnou ADSL linku?

__________________

Be smart, use TROSCs!
T.R.O.S.C. ... The Really Old yet Sufficient Computer

Old Post 21.12.2011 v 15:00
wondra je offline   Click Here to See the Profile for wondra   Find more posts by wondra   Click here to Send wondra a Private Message   Click Here to Email wondra   Visit wondra's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
dolby.digital00
Junior Member

Registrován: 24.08.2006
Příspěvků: 114

Příspěvek č. 6 

každá sít má svoji dsl linku do netu. kamarád co je odemně 750m je připojen 5ghz p2p a chceme to prave rozdelit. takže já bych mel branu do netu, to dsl a on nevim co tam ma, nějaky monowall na pc asi. ja bych použil to cisco a v nem ty karty wic-ethernet, wic-ATM, a jeden port vestaveny ethernet.

Old Post 21.12.2011 v 19:51
dolby.digital00 je offline   Click Here to See the Profile for dolby.digital00   Find more posts by dolby.digital00   Click here to Send dolby.digital00 a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
kuuba
Junior Member

Registrován: 12.02.2007
Příspěvků: 246

:) Příspěvek č. 7 

__________________

Old Post 21.12.2011 v 19:58
kuuba je offline   Click Here to See the Profile for kuuba   Find more posts by kuuba   Click here to Send kuuba a Private Message     Visit kuuba's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
dolby.digital00
Junior Member

Registrován: 24.08.2006
Příspěvků: 114

Příspěvek č. 8 

jo ale to je situace ktera bude finalni ted bych rad vyresil to jak propojit 2 site pres jeden router. protoze on ma v routeru jen 2 sitovky jednu do modemu druhou do site.

Old Post 21.12.2011 v 21:28
dolby.digital00 je offline   Click Here to See the Profile for dolby.digital00   Find more posts by dolby.digital00   Click here to Send dolby.digital00 a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
dolby.digital00
Junior Member

Registrován: 24.08.2006
Příspěvků: 114

Příspěvek č. 9 

tak už to šlape dík za vysvětlení.

Old Post 27.12.2011 v 09:21
dolby.digital00 je offline   Click Here to See the Profile for dolby.digital00   Find more posts by dolby.digital00   Click here to Send dolby.digital00 a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
david374
Newbie

Registrován: 31.10.2013
Příspěvků: 1

Příspěvek č. 10 

Routery mezi sebou budou mit treba spojovacku 192.168.6.0/30 (prvni router bude mit 192.168.6.1, druhy 192.168.6.2, maska bude 255.255.255.248).

__________________

Old Post 31.10.2013 v 10:30
david374 je offline   Click Here to See the Profile for david374   Find more posts by david374   Click here to Send david374 a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Veškerý čas je GMT. Aktuální čas: 06:22.  Předcházející Téma   Další Téma
Odpovědět k Tématu
 
Zformátovat pro Tisk | Stáhnout Téma do Palma | Poslat Téma E-mailem | Odebírat tuto Diskuzi

Search this Thread:

 

CZFree.NET | Copyright ©MMII - MMXIV CZFree.NET | Kontaktujte Nás
Powered by: vBulletin - Copyright ©MM - MMII Jelsoft Enterprises Limited.
Founder: Deu / original scripting by: carlos (All High Seeds) / Node Monitor by: 8an
Additional Portal & Node Monitor Development by: oto, Zajsoft, Danny, Netdave
Hosted by: NFX.cz / FreeTel.cz