CZFree.Net Home Page Diskuzní Fóra CZFree.Net Archív Často Kladených Otázek Registrace Nových Členů Archív Odkazů Seznam Členů Fóra CZFree.Net Czech Node Map hosted @CZFree.net CZFree.Net WIKI
CZFree Network Portal vzkazy | ovládání | pokročilé hledání   
 

Odpovědět k Tématu 
CZFree.Net forum: Wireless community network CZFree.Net > Fórum > Praha 9 > Prosek
« 26272829303132333435363738 »
Autor
Téma  < Předchozí Téma   Další Téma >
vlada-strizkov
Team Leader

Registrován: 29.11.2002
Příspěvků: 359

Team Member: MOD

Mírný pokrok v mezích možností Příspěvek č. 497 

Ahoj lidi, koukám že jste (Frodo&Johanka) tady Símovi na uvítanou připravili moderátorskou rozcvičku Nezačnem ještě flamewar Win x Lin?

Mám tu pár novinek:

Ověřili jsme možnost vybudování retranslace ze dvou D-Link DWL-900AP+. Dík za pomoc zejména AmiAndrewovi. Budu asi potřebovat pomoct s vybudováním této retranslace u Peterssona, jsem na tom špatně s časem a v nejbližší době to lepší nebude. AP bude zároveň sloužit k pokrytí bezprostředního okolí (části starého Proseka).

U orgje v bytě jsme udělali UTP vedení, už se ke svému routeru nemusí připojovat přes wifi. Takže asi bude mít na prodej jednu XI-626. Díky Johance za UTP kabel a Símovi za zapůjčení kleští.

Veronique by potřebovala přidělit IP na jabloneckou.jz. Zatím jede přes mého dlinka, d-link ma nejakou pevnou IP, kterou jsem asi zapomněl, počítač si adresu bere od DHCP. Veronique bude mít asi zájem připojit se k jedné ze skupinek placených Thundernet-sdílečů.

Nepodařilo se mi zatím splnit Símou zadaný úkol (instalace pigtailu u Kozla místo upadávacího kabelu). Taky by se tam měla uhromosvodit ta tyč s anténami, nechtěl by s tím někdo pomoct?

Budu mít možnost půjčit z práce nějaké pcmcia karty a AP, můžu je zapůjčit na přechodnou dobu např. novým členům. Nějak se mi nedaří rozchodit pcmcia-isa redukci (tuhne to), ale snad se to poddá. Má někdo zkušenosti s laděním hardwarových konfliktů apod?

Mám tu dva mono monitory k routerům (jeden 14", jeden malý pokladní), časem si chci nějaký router pořídit, ale jeden z monitorů je každopádně volný. Taky mám k dispozici asi 13m ekvivalentu kabelu H1000.

Old Post 19.07.2003 v 21:31
vlada-strizkov je offline   Click Here to See the Profile for vlada-strizkov   Find more posts by vlada-strizkov   Click here to Send vlada-strizkov a Private Message   Click Here to Email vlada-strizkov     Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
antonin
Newbie

Registrován: 19.11.2002
Příspěvků: 95

RE: router, Veronque a vůbec Příspěvek č. 498 

Ten počítač, který jsem nabízel pro použití coby router je stále k dispozici.

Pokud se pamatuji, tak Veronique psala něco v tom smyslu, že nepotřebuje žádnou super rychlost. Nabízím tedy, umístění její IP adresy pod svůj účet (64 kbps vyhrazené konektivity). S ohledem na velmi rozumné ceny Thundernetu a malé nároky Veronique by ode mne bylo neslušné za to něco chtít

Jinak, ty diskusní přestřelky mi připadají velmi roztomilé, takže doufám, že nebudou "umoderovány", aneb co se škádlívá, to se rádo mívá . Všeobecně však platí, že jakmile se začne řešit něco, co může vést ke konfliktům, tak je třeba se setkávat osobně, jelikož osobní kontakt otupuje hroty a vůbec...

Old Post 19.07.2003 v 22:34
antonin je offline   Click Here to See the Profile for antonin   Find more posts by antonin   Click here to Send antonin a Private Message   Click Here to Email antonin   Visit antonin's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
simandl
Dealer s cizími osobními daty
zástupce 10.33


Registrován: 15.07.2002
Příspěvků: 1219

tak Příspěvek č. 499 

naše výprava dorazila z Asie v pohodě a krom toho, že jsem přibral asi dvě kila a přivezl plnou pračku špinavého prádla, jsem přivezl dost fotek takže zájemci si je u mě na webu budou moct během příštího týdne prohlédnout.

ad costy: Zatím není nikde mapa ale obecně jsem to tu už popisoval.
### rule ###
Routery uvnitř našeho cloudu 10.33.0.0/16 by měly mezi sebou mít nastaveny cost 200. Jsou to routery kozel, orgj, johanka, kasik (ten by měl mít costy 100 aby převzal tranzit z johanky na sebe), jablonecka, jaja, yenik, bratrk, maska a rman. Pokud některý z těchto routerů má link mimo, tak by měl mít nastavenu cost 1000. Routery mimo jsou jarov a dvojnód kobylky/cerneho. Na kobylkách by měly být nastaveny costy na 1000 na obou AP.
### /rule ###
Pokud to je nastavené takto tak veškerý provoz do inetu jde nejkratší cestou na kobylky a czfree provoz mezi nódy se kobylkám a jarovu vyhne. Samozřejmě jen pokud jsou všechny routery v pohodě.

Problémy by se měly řešit jejich odstraněním a ne úpravou costů. Ono se to ale někdy snáz řekne než udělá, zvláš? v případech kdy nelze ovládat všechny routery. Já sám jsem neustále šašil svého času s tím aby provoz z kozla běhal přes orgj a ne přes djdodo.

Router by měl provoz směrovat pokud možno bez omezení a neměl by nijak upravovat nebo zahazovat pakety. Teď to například opravdu vypadá že u orgj jela maškaráda krerá maskovala cizí pakety.
Asi nejproblémovější je ale router na kobylkách. Poměrně často (třeba i zrovna teď visí v routovací tabulce na kobylkách cesta na kasika 10.33.0.8 i když je kasik od včerejška dole) se tam z dynamického routování stává statické. Dělat se s tím dá asi málo protože roota tam má carlique a frodo. Na kobylkách je routování nespolehlivé a tento stav tam je už několik měsíců. Frodo (a ostatní správci kobylek) by udělali nejlíp kdyby si v tomto případě zametli před vlastním prahem.

Obecně platí že systém je tak funkční a spolehlivý jak se o něj správci starají. Na tom jestli to je rh nebo debian, podle mě, vůbec nesejde.

ad problémy jablonecke: Jsou způsobeny asi tím že zebra a ospfd z nějaké příčiny postupně polykají swap až nakonec kernel začne sestřelovat procesy a nejde se tam ani nalogovat. Zatím nevím jak to řešit jinak než se rychle nalogovat a restartovat zebru a ospfd a tak uvolnit swap. Ty samé problémy mají i routery jaja a kasik. Je to vidět na hotsanicu na jablonecké.

ad "štábní kultura": Snažte se prosím psát bez vulgárních výrazů. Je to sice efektní ale není to, podle mě, nutné.

ad sraz: Navrhuju se sejít teď ve středu 23.7. večer v té zahrádce na Střížkově jako jsme se sešli minule. Program by mohl být následující:
- vítání občánků
- topologie a costy
- dns/mail servery
- zkušenosti s inetem
- jak zjiš?ovat proč "to nejde"
- různé

hezký den

__________________

Tak connected.prosek.czf a connected.czf máme. A co osvobodíme teď?
Navštivte wiki rady CZFree.Net a připomínky/návrhy k činnosti rady neváhejte napsat do konference rady
Petice Zrušme komunisty

Old Post 20.07.2003 v 19:18
simandl je offline   Click Here to See the Profile for simandl   Find more posts by simandl   Click here to Send simandl a Private Message   Click Here to Email simandl   Visit simandl's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
amiandrew
Newbie

Registrován: 27.06.2002
Příspěvků: 73

Příspěvek č. 500 

Vitam zcestovatele zpet v domovine :-)

1) Ohledne te stredy. Super, uz se tesim. Asi by to chtelo zamluvit nejake mistecko, ze?

2) Vsiml jsem si, ze v distribuci Debianu testing se tedka objevil package
Zebra-pj - Inoff. successor of the Zebra BGP/OSPF/RIP routing daemon
As the original Zebra seems to be orphaned, zebra-pj tries to collect useful patches and eventually replace Zebra.

Mozna by se s tim mohlo neco delat.

__________________

Ondrej "AndreW" Zima

Old Post 21.07.2003 v 08:36
amiandrew je offline   Click Here to See the Profile for amiandrew   Find more posts by amiandrew   Click here to Send amiandrew a Private Message   Click Here to Email amiandrew   Visit amiandrew's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
johanka
Big Sister

Registrován: 21.06.2002
Příspěvků: 67

styk Příspěvek č. 501 

Ahoj, mozna se na styk i zvladnu dostavit, v kolik to bude? Jinak koukam, ze nesplnuju costovaci politiku z duvodu uprednostneni linku na orgje pred jabloneckou, ale to se nejak vyresi. Doufam, ze jste (diky simo za ohlas v diskusi ) cetli dnes muj akcni zebri clanek

Old Post 21.07.2003 v 14:24
johanka je offline   Click Here to See the Profile for johanka   Find more posts by johanka         Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
simandl
Dealer s cizími osobními daty
zástupce 10.33


Registrován: 15.07.2002
Příspěvků: 1219

sraz Příspěvek č. 502 

bude v tuto středu 23.7.2003 na zahrádce v restauraci Polly v Chrastavské ulici na Střížkově od 20:00.
Je tam zamluvené místo na moje jméno a prý to budou stoly na pravo od vchodové branky na zahrádku.

hezký den

__________________

Tak connected.prosek.czf a connected.czf máme. A co osvobodíme teď?
Navštivte wiki rady CZFree.Net a připomínky/návrhy k činnosti rady neváhejte napsat do konference rady
Petice Zrušme komunisty

Old Post 21.07.2003 v 14:52
simandl je offline   Click Here to See the Profile for simandl   Find more posts by simandl   Click here to Send simandl a Private Message   Click Here to Email simandl   Visit simandl's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
frodo
Úlet

Registrován: 01.08.2002
Příspěvků: 726

Re: tak Příspěvek č. 503 

quote:
Originally posted by simandl
naše výprava dorazila z Asie v pohodě a krom toho, že jsem přibral asi dvě kila a přivezl plnou pračku špinavého prádla, jsem přivezl dost fotek takže zájemci si je u mě na webu budou moct během příštího týdne prohlédnout.

>> a ja jsem si myslel ,ze se tam jenom hubne

ad costy: Zatím není nikde mapa ale obecně jsem to tu už popisoval.
### rule ###
Routery uvnitř našeho cloudu 10.33.0.0/16 by měly mezi sebou mít nastaveny cost 200. Jsou to routery kozel, orgj, johanka, kasik (ten by měl mít costy 100 aby převzal tranzit z johanky na sebe), jablonecka, jaja, yenik, bratrk, maska a rman. Pokud některý z těchto routerů má link mimo, tak by měl mít nastavenu cost 1000. Routery mimo jsou jarov a dvojnód kobylky/cerneho. Na kobylkách by měly být nastaveny costy na 1000 na obou AP.

>> jenom takova malickost.. dvojbodu se rika "bod a bridge"
>> to same oscilace neni oscilace, ale zacykleni
>> + bylo by vhodne zvednout ty costy rekneme na 1000 - 5mbit a 1500 - 2.5mbit

### /rule ###
Pokud to je nastavené takto tak veškerý provoz do inetu jde nejkratší cestou na kobylky a czfree provoz mezi nódy se kobylkám a jarovu vyhne. Samozřejmě jen pokud jsou všechny routery v pohodě.

>> teoreticky jarovu se to nemusi vyhybat... linky na jarov jsou vsude skoro dokonale alespon co vidim posledni dobou v hostanicu

Problémy by se měly řešit jejich odstraněním a ne úpravou costů. Ono se to ale někdy snáz řekne než udělá, zvláš? v případech kdy nelze ovládat všechny routery. Já sám jsem neustále šašil svého času s tím aby provoz z kozla běhal přes orgj a ne přes djdodo.

>> v ten moment to neslo nijak jinak zaridit.. thundernet byl pod tlakem telefonu a ja jsem proste musel jednat... bohuzel za dve hodiny jsem cislo na orgj nesehnal.... :( nebylo by vubec shpatne aby tam dorazil a mohli jsme pokecat na toto tema

Router by měl provoz směrovat pokud možno bez omezení a neměl by nijak upravovat nebo zahazovat pakety. Teď to například opravdu vypadá že u orgj jela maškaráda krerá maskovala cizí pakety.
Asi nejproblémovější je ale router na kobylkách. Poměrně často (třeba i zrovna teď visí v routovací tabulce na kobylkách cesta na kasika 10.33.0.8 i když je kasik od včerejška dole) se tam z dynamického routování stává statické. Dělat se s tím dá asi málo protože roota tam má carlique a frodo. Na kobylkách je routování nespolehlivé a tento stav tam je už několik měsíců. Frodo (a ostatní správci kobylek) by udělali nejlíp kdyby si v tomto případě zametli před vlastním prahem.

>> toto je docela divne, zebra se tam kompiluje z cvsek cca jednou za tejden a stejne to neni jeste dokonale... hold tam mrsku zebra-pj... a uvidime vysledek...
>> ad zameteni pod vlastnim prahem... simandle mlc, protoze prosek je fakt v katastrofalnim stavu! vim ,ze to neni tvoje chyba ale stejne si na tom pricinil. imho.. dal jsi uz k sobe a r-manovi jine hostap ? Porad jsem nejak neprishel na to proc vypadava ten spoj smerem na cerneho a napada me jenom hostap
>> + kobylky a jejich spoje jedou... coz se fakt neda rict o zbytku proseku (masqurady, shpatne kosty, rp_filtery, shpatna verze zeber atd..atd...).. tak prosimte nebuzeruj


Obecně platí že systém je tak funkční a spolehlivý jak se o něj správci starají. Na tom jestli to je rh nebo debian, podle mě, vůbec nesejde.
>> to bych se divil.. jelikoz o rh se starat musis )) coz se fakt neda rict o debianu

ad problémy jablonecke: Jsou způsobeny asi tím že zebra a ospfd z nějaké příčiny postupně polykají swap až nakonec kernel začne sestřelovat procesy a nejde se tam ani nalogovat. Zatím nevím jak to řešit jinak než se rychle nalogovat a restartovat zebru a ospfd a tak uvolnit swap. Ty samé problémy mají i routery jaja a kasik. Je to vidět na hotsanicu na jablonecké.
>> dej si tam novou verzi... to je hodne starej bug z cca prosince (ze ty neupdejtujesh sveho milacka alespon ten rh73 na to nevypada )

ad "štábní kultura": Snažte se prosím psát bez vulgárních výrazů. Je to sice efektní ale není to, podle mě, nutné.

>> to jsou keczy

ad sraz: Navrhuju se sejít teď ve středu 23.7. večer v té zahrádce na Střížkově jako jsme se sešli minule. Program by mohl být následující:
- vítání občánků
- topologie a costy
- dns/mail servery
- zkušenosti s inetem
- jak zjiš?ovat proč "to nejde"
- různé

budeme tam

hezký den

Old Post 21.07.2003 v 15:55
frodo je offline   Click Here to See the Profile for frodo   Find more posts by frodo   Click here to Send frodo a Private Message   Click Here to Email frodo   Visit frodo's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
bratrk
Junior Member

Registrován: 20.12.2002
Příspěvků: 141

Příspěvek č. 504 

taky se hlásím že se na vás přidu ve středu podívat, doufám že tam bude dost místa, posledně to bylo jen tak tak :-)

Old Post 21.07.2003 v 18:01
bratrk je offline   Click Here to See the Profile for bratrk   Find more posts by bratrk   Click here to Send bratrk a Private Message   Click Here to Email bratrk   Visit bratrk's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
frodo
Úlet

Registrován: 01.08.2002
Příspěvků: 726

Příspěvek č. 505 

quote:
Originally posted by bratrk
taky se hlásím že se na vás přidu ve středu podívat, doufám že tam bude dost místa, posledně to bylo jen tak tak :-)


popr. nove obcanky povesime na lustr

Old Post 21.07.2003 v 21:30
frodo je offline   Click Here to See the Profile for frodo   Find more posts by frodo   Click here to Send frodo a Private Message   Click Here to Email frodo   Visit frodo's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
kabelnet
senior member
zastupce cloudu 10.41


Registrován: 22.07.2003
Příspěvků: 1576

taky bych se připojil i více Příspěvek č. 506 

ahoj lidi, taky bych se připojil a je možné i vysílat z jablonecké 416 9 patro 5 vchod od plusu bohužel střecha je neprůstřelně nepřístupná Karel

Old Post 22.07.2003 v 14:46
kabelnet je offline   Click Here to See the Profile for kabelnet   Find more posts by kabelnet   Click here to Send kabelnet a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
kabelnet
senior member
zastupce cloudu 10.41


Registrován: 22.07.2003
Příspěvků: 1576

PS Příspěvek č. 507 

chtěl bych vidět ten lustr co by mne udržel

Old Post 22.07.2003 v 14:59
kabelnet je offline   Click Here to See the Profile for kabelnet   Find more posts by kabelnet   Click here to Send kabelnet a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
simandl
Dealer s cizími osobními daty
zástupce 10.33


Registrován: 15.07.2002
Příspěvků: 1219

routing problem Příspěvek č. 508 

nejak se zblaznily default costy a vsude jsou stejny a to 50
a z dola z mesta se k nám šířila default s cenou jen 40 takže Prosek nejel do inetu přes kobylky.

Odpojil jsem prosek od jarova (kozel a rman) a tedy už jedeme do inetu správně přes thundernet ale stále se všude na všech routerech šíří default s costem 50

tento stav nastal dnes ve 14:10 a zatím nevím co ho způsobilo
něco je jinak


Froduv dodatek: Uz jsem to opravil... a jede to jak ma

__________________

Tak connected.prosek.czf a connected.czf máme. A co osvobodíme teď?
Navštivte wiki rady CZFree.Net a připomínky/návrhy k činnosti rady neváhejte napsat do konference rady
Petice Zrušme komunisty

Naposledy upravil frodo 22.07.2003 v 18:50

Old Post 22.07.2003 v 18:08
simandl je offline   Click Here to See the Profile for simandl   Find more posts by simandl   Click here to Send simandl a Private Message   Click Here to Email simandl   Visit simandl's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
VladimirG
Newbie

Registrován: 15.02.2003
Příspěvků: 13

Ten hromosvod Příspěvek č. 509 

u Kozla jsem uz nabidl primo majiteli AP a spojil jsem se s nim [mam i plynovou pajku a naradi], ale on bude behem prazdnin v Praze jen jeden den a tak k tomu neni pristup.
Vlada vi, ze jsem ready od 26.7., protoze jsem na dovolene a tohle pisu z Inet-cafee v Primorsku, BG.
S Kozlem se dohodneme a udelame u toho i ten praseci ocasek.
Jinak jsem tu kartu nerozchodil, i kdyz se syncla na Kozla i na orgj, ale budu muset reinstalovat W, protoze atd.
Pozdrav vsem od dedka skoro z Orientu a zitra v Polly bych byl nejradsi.
P.S.:Azbuka na klavesnici dela neuveritelne problemy!
Vladimir

__________________

OK
ICQ 203018896

Old Post 22.07.2003 v 20:16
VladimirG je offline   Click Here to See the Profile for VladimirG   Find more posts by VladimirG   Click here to Send VladimirG a Private Message   Click Here to Email VladimirG     Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
simandl
Dealer s cizími osobními daty
zástupce 10.33


Registrován: 15.07.2002
Příspěvků: 1219

Re: routing problem Příspěvek č. 510 

quote:
Froduv dodatek: Uz jsem to opravil... a jede to jak ma [/B]


Chybný stav stále trvá a cost default routy šířené z kobylek stále podivně osciluje. Je to vidět na statistikách hotsanicu na routerech jablonecka a rman.
Na jablonecke "show ip ospf route" ukazuje střídavě

============ OSPF external routing table ===========
N E1 0.0.0.0/0 [760] tag: 0
via 10.33.2.4, eth0
N E1 10.32.0.0/16 [820] tag: 0
via 10.33.2.138, wlan1
N E1 10.38.4.0/24 [820] tag: 0
via 10.33.2.138, wlan1

a nebo

============ OSPF external routing table ===========
N E2 0.0.0.0/0 [710/50] tag: 0
via 10.33.2.4, eth0
N E1 10.32.0.0/16 [820] tag: 0
via 10.33.2.138, wlan1
N E1 10.38.4.0/24 [820] tag: 0
via 10.33.2.138, wlan1


V době kdy frodo psal že už to funguje protože to "opravil" je jasně vidět na grafech hotsanicu že to, co frodo udělal opravdu tyto stavy dost ovlivňuje a tedy se domnívám že za tyto problémy může frodo a jeho pokusy.
Bylo by tedy dobré router na kobylkách uvést do stavu kdy vše jelo relativně v pohodě. Stávající problémy nastaly včera po 14:00
díky

__________________

Tak connected.prosek.czf a connected.czf máme. A co osvobodíme teď?
Navštivte wiki rady CZFree.Net a připomínky/návrhy k činnosti rady neváhejte napsat do konference rady
Petice Zrušme komunisty

Old Post 23.07.2003 v 07:39
simandl je offline   Click Here to See the Profile for simandl   Find more posts by simandl   Click here to Send simandl a Private Message   Click Here to Email simandl   Visit simandl's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
frodo
Úlet

Registrován: 01.08.2002
Příspěvků: 726

Re: Re: routing problem Příspěvek č. 511 

Ok.. tak vyjasneni proc a co ...

fcera okolo 13:30 spadl Freegate a jedina sance jak se nezblaznit a nespachat hromadnou sebevrazdu, bylo presmerovat vsechny lidi co tekly pres ni smeren na prosek a soptika. Dokonce jsem sundal aj QoS atd...

no .. a od te doby to blbne :(

Na freegate je nastavena metrica 50 a na soptikovi taky...
type 1 samozrejme...

zcehoz jsem nejak nepochopil je, proc porad kdyz zapnu na r-manovi ospfd z jarova [ktere sima hodil do passive modu] tak se ta debilni defaultni routa nezmeni...

lushtime to tu spolu a jedine vychodisko jak z tohoto vyjit s cistou hlavou je dneska oddelit prosek od jarova pomoci bgp

tudiz... pripravte se na zemetreseni a dalsi halucinace v routovani

PS: simo.. fakt jestli si myslish ,ze za vsechno muzou kobylky tak si totalne mimo... nauc se pouzivat vtysh a koukej taky do databaze jestli tam nejsou halcinace.... ted jich je tam dost.. jako napriklad nejakej magor za andelem co propaguje 10/8 :(

quote:
Originally posted by simandl


Chybný stav stále trvá a cost default routy šířené z kobylek stále podivně osciluje. Je to vidět na statistikách hotsanicu na routerech jablonecka a rman.
Na jablonecke "show ip ospf route" ukazuje střídavě

============ OSPF external routing table ===========
N E1 0.0.0.0/0 [760] tag: 0
via 10.33.2.4, eth0
N E1 10.32.0.0/16 [820] tag: 0
via 10.33.2.138, wlan1
N E1 10.38.4.0/24 [820] tag: 0
via 10.33.2.138, wlan1

a nebo

============ OSPF external routing table ===========
N E2 0.0.0.0/0 [710/50] tag: 0
via 10.33.2.4, eth0
N E1 10.32.0.0/16 [820] tag: 0
via 10.33.2.138, wlan1
N E1 10.38.4.0/24 [820] tag: 0
via 10.33.2.138, wlan1


V době kdy frodo psal že už to funguje protože to "opravil" je jasně vidět na grafech hotsanicu že to, co frodo udělal opravdu tyto stavy dost ovlivňuje a tedy se domnívám že za tyto problémy může frodo a jeho pokusy.
Bylo by tedy dobré router na kobylkách uvést do stavu kdy vše jelo relativně v pohodě. Stávající problémy nastaly včera po 14:00
díky

Naposledy upravil frodo 23.07.2003 v 11:10

Old Post 23.07.2003 v 10:53
frodo je offline   Click Here to See the Profile for frodo   Find more posts by frodo   Click here to Send frodo a Private Message   Click Here to Email frodo   Visit frodo's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
simandl
Dealer s cizími osobními daty
zástupce 10.33


Registrován: 15.07.2002
Příspěvků: 1219

sraz Příspěvek č. 512 

se docela vydařil a sešli jsme se v poměrně slušné sestavě (bratrk, vlada-strizkov, amianrew, orgj, frodo, netdave, liquid, carlique, antonin, johanka, boci plus hosté a já)

A
Jediným nováčkem (pro mě) byl liquid který nastupuje v tgnetu jako správce kobylek na místo cerwa, který jede studovat do Austrálie.

B
Řešili se věci kolem routování a shodli jsme se na tom, že routery na proseku mezi sebou budou mít costy 200 aby všechny data jely po osách kozel-orgj-kasik||johanka-jablonecka-yenik-bratrk a jablonecka-maska-rman.

Klienti na cerneho a kobylky budou mít (už mají) cost 2000 a AP na kobylkach a cerneho budo mít cost taky 2000 (už mají)

Klienti na jarov by měly mít cost také 2000. Bude to rman a kozel. S jabloneckou se jako spojem na jarov nedá počítat protože je mizerný signál.

C
Vlnobití v routování které se rozpoutalo v uterý ve 14:00 a skončilo ve středu před 15:00 prý přesnou příčinu nemá a neví se proč zmizelo

Teď je všechno, jak se zdá, v pohodě a vidět to je na grafech
http://10.33.0.2/hotsanic/routing/routing.html
http://10.33.0.3/hotsanic/routing/routing.html

V těchto grafech je ideálním stavem rovná stabilní čára znamenající že sledované parametry routování se nemění.
Změny nastávají jen při výpadku routerů a nebo služeb v naší síti.

Bylo by tedy dobré zvláš? pro správce routerů, kdyby se na tyhle grafy občas podívali a v případě že dělají nějaké zásahy do konfigurace tak by se na ně měli kouknout povinně a zkontrolovat jestli něco nepošašili.

D
Co se dál dohodlo je to, že mezi prosekem a jarovem se rozjede bgp. Měl by to rozjet netdave a prý to půjde rozjet tak že z jarova rovnou půjdou dva linky na kozla a rmana a tedy by nebyl třeba předsunutý router jtop, který jsem měl v plánu dát na jarov.

E
Pokud někdo bude chtít sdílet soubory tak na routeru bratrk 10.33.0.10 jede dchub server.

F
Na routerech kozel, kasik, jablonecka, jaja a rman jsou nainstalený cgi skripty zobrazující základní nastavení a stavy daného routeru. Chtělo by to tyto skripty doplnit na ostatni routery orgj, kobylky, bratrk, masku a yenika. Výhodou těchto skriptů je hlavně to že se dá poměrně rychle zjistit stav těchto routrů jednoduchým klikáním v browseru a tedy se není nutné na ty stroje logovat.
Skripty se dají stáhnout na ftp://10.33.0.2/router/cgi-bin

hezký den

__________________

Tak connected.prosek.czf a connected.czf máme. A co osvobodíme teď?
Navštivte wiki rady CZFree.Net a připomínky/návrhy k činnosti rady neváhejte napsat do konference rady
Petice Zrušme komunisty

Naposledy upravil simandl 24.07.2003 v 14:58

Old Post 24.07.2003 v 14:40
simandl je offline   Click Here to See the Profile for simandl   Find more posts by simandl   Click here to Send simandl a Private Message   Click Here to Email simandl   Visit simandl's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Veškerý čas je GMT. Aktuální čas: 00:17.  Předcházející Téma   Další Téma
Odpovědět k Tématu
« 26272829303132333435363738 » 
Zformátovat pro Tisk | Stáhnout Téma do Palma | Poslat Téma E-mailem | Odebírat tuto Diskuzi

Search this Thread:

 

CZFree.NET | Copyright ©MMII - MMXIV CZFree.NET | Kontaktujte Nás
Powered by: vBulletin - Copyright ©MM - MMII Jelsoft Enterprises Limited.
Founder: Deu / original scripting by: carlos (All High Seeds) / Node Monitor by: 8an
Additional Portal & Node Monitor Development by: oto, Zajsoft, Danny, Netdave
Hosted by: NFX.cz / FreeTel.cz