CZFree.Net Home Page Diskuzní Fóra CZFree.Net Archív Často Kladených Otázek Registrace Nových Členů Archív Odkazů Seznam Členů Fóra CZFree.Net Czech Node Map hosted @CZFree.net CZFree.Net WIKI
CZFree Network Portal vzkazy | ovládání | pokročilé hledání   
 

Odpovědět k Tématu 
CZFree.Net forum: Wireless community network CZFree.Net > Fórum > Optické Pojítko > Projekt MiniRonja
12
Autor
Téma  < Předchozí Téma   Další Téma >
Ctirad
Senior Member

Registrován: 27.06.2002
Příspěvků: 1267

Lightbulb Příspěvek č. 1 

Tímto bych chtěl rozpoutat podnětnou diskuzi na téma konstrukce optického pojítka o výkonu cca 1Mbit a dosahu řádově stovek metrů, primárně určeného pro koncové pointy a sosáky.

Základním znakem by měla být maximální jednoduchost, sériová vyrobitelnost (žádná vrabčí hnízda) a co nejnižší cena.

Základem by mohl být třeba některý brouk z rodiny EZ-USB, který by zprostředkoval vlastní USB interface, dále nějakou základní chybovou korekci (alepsoň kontrolu parity) a Rx,Tx výstupy. Vlastní Rx,Tx moduly by pak mohly být odvozeny od Ronji Metropolis.

Old Post 19.08.2002 v 19:31
Ctirad je offline   Click Here to See the Profile for Ctirad   Find more posts by Ctirad   Click here to Send Ctirad a Private Message   Click Here to Email Ctirad     Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
jbohac
Team Leader

Registrován: 16.05.2002
Příspěvků: 329

Příspěvek č. 2 

dobry napad, ale ma to jednu mouchu:
vyrobit mechanickou cast Metropolis zabere (v domacich podminkach s beznym naradim) jeste o neco vice casu nez spajet to vrabci hnizdo (odhaduju ze tak 2* vic) :-(

Pokud teda nekdo nepride na zpusob jak tu mechanickou cast _VYRAZNE_ osidit, myslim ze dalsi snazeni timto smerem nema moc smysl.

Osidit by se nejspis dala treba verze pro vnitrni montaz, pro mista kde si clenove navzajem koukaji do oken.... Pak to nemusi vydrzet ani poryvy vetru, ani pusobeni deste a mrazu....

Old Post 19.08.2002 v 23:25
jbohac je offline   Click Here to See the Profile for jbohac   Find more posts by jbohac     Click Here to Email jbohac   Visit jbohac's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
lada
Team Leader

Registrován: 08.05.2002
Příspěvků: 2856

Team Member: MOD

minironja Příspěvek č. 3 

tak na tom prave delam - je to fakt tak osizeno, ze je rychlejsi vyrobit ten hardware (mysleno uchyceni) nez tistak - pouzivam tam USB FTDI chip prevodnik z USB na serial jede to na 921kbps fullduplex. Dosah ted je tak 200 metru ale musim to jeste overit merenim pro rozumny BER. Jestli se ptate jaxeto da osidit, tak jsou tam ty 75mm lupy od vietnamcu narvany na hajztrubky (PVC prumer 75mm). Stazeny je to paskama na hlinikovy H profil a ten je pres dva kusy zavitove tyce (ohnute do potrebnych tvaru) prisroubovan na nejaky zakladnovy profil nebo jackl. Vyrobit tenhle bastl je vylozene hodne jednoduchy (tak hodina prace). Ma to RS422 rozhrani a pouziva to irda modulaci (a tady irda prijimac integrovany HSDL-1100 od HP - ted agilentu). Bohuzel nemam digi fotak tak to nemuzu nafotit a ukazat. Pokud to pojede na 200 metru ci 300, tak to StB zafinancuje udelam tak 3 kusy vcetne tistaku. Jestli to nekdo chcete videt... hodil by semi na test clovek s notebookem (USB port) s windousama s kterym bych to moh vzit na letenskou plan a vyzkouset dosah. Je to zacykleny co smycky takze staci 1 pocitac.

Old Post 20.08.2002 v 00:09
lada je offline   Click Here to See the Profile for lada   Find more posts by lada   Click here to Send lada a Private Message     Visit lada's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Clock
Senior Member

Registrován: 10.04.2002
Příspěvků: 976

Re: minironja Příspěvek č. 4 

Takhle podobne jsme meli taky Loopipe. Kdyz to bezelo nejakej
ten mesic, tak jsme si mysleli, ze mame vyhrano, ale pak diky tomu, ze to nebylo nijak kryty proti vstupu povetrnosti zacaly prichazet mlhy a rosy a kazdou chvili byl vypadek. Pak zacly hnit kontakty, pak zacla reznout ta krabicka, nalezli do toho ruzny brouci, zvlhlo to a cin ve spojich zacal korodovat a vsude se vyrojily studenaky.

Mechanicky odflaklej drzak se rozviklal (plast starnul na povetrnosti a prichyceni k patce se uvolnilo) a cim dal castejc se tam muselo lizt a slozite zamerovat (a s infra vysilacem to zamerit je skoro zazrak). Nikdy (ani kdyz to
bylo novy) se to nepodarilo zamerit presne, vzdy to bylo ujety a na tech 260 metru to tech 115200 jelo tak tak a vzdy
s nejakym malym packet lossem.

Nakonec to bylo asi za rok nebo rok a pul totalne nepouzitelny a proste jsme to vzali, vyndali z toho cocky a
cely jsme to zahodili, vyvinuli Ronju 10M Metropolis a nanstalovali tu.

Ta uz je v pohode, jediny co blbne je tmeleni (tmelili jsme to malo a vzdycky to pr tuhnuti prasklo a teklo tam - musi se tmelit 2x po sobe) a drzaky (ty stavajci jsou crap, uvidime jak se budou chovat ty novy).

quote:
Původní příspěvek od lada
tak na tom prave delam - je to fakt tak osizeno, ze je rychlejsi vyrobit ten hardware (mysleno uchyceni) nez tistak - pouzivam tam USB FTDI chip prevodnik z USB na serial jede to na 921kbps fullduplex. Dosah ted je tak 200 metru ale musim to jeste overit merenim pro rozumny BER. Jestli se ptate jaxeto da osidit, tak jsou tam ty 75mm lupy od vietnamcu narvany na hajztrubky (PVC prumer 75mm). Stazeny je to paskama na hlinikovy H profil a ten je pres dva kusy zavitove tyce (ohnute do potrebnych tvaru) prisroubovan na nejaky zakladnovy profil nebo jackl. Vyrobit tenhle bastl je vylozene hodne jednoduchy (tak hodina prace). Ma to RS422 rozhrani a pouziva to irda modulaci (a tady irda prijimac integrovany HSDL-1100 od HP - ted agilentu). Bohuzel nemam digi fotak tak to nemuzu nafotit a ukazat. Pokud to pojede na 200 metru ci 300, tak to StB zafinancuje udelam tak 3 kusy vcetne tistaku. Jestli to nekdo chcete videt... hodil by semi na test clovek s notebookem (USB port) s windousama s kterym bych to moh vzit na letenskou plan a vyzkouset dosah. Je to zacykleny co smycky takze staci 1 pocitac.

__________________

Neposílejte prosím žádosti o uživatelskou podporu od Ronji na moje PM, ale posílejte je na Ronja mailing list.

Old Post 20.08.2002 v 08:57
Clock je offline   Click Here to See the Profile for Clock   Find more posts by Clock   Click here to Send Clock a Private Message     Visit Clock's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Ctirad
Senior Member

Registrován: 27.06.2002
Příspěvků: 1267

Příspěvek č. 5 

lada: To zní dobře. Akorát se mi nelíbí to infra a ta mechanická část se bude muset nějak dopilovat.

Jaké jsou náklady na jeden kus a jak to máš ošetřeno softwarově ? Chová se to jako USB "nullmodem" nebo na to máš nějaké specielní ovladače ?

Old Post 20.08.2002 v 17:33
Ctirad je offline   Click Here to See the Profile for Ctirad   Find more posts by Ctirad   Click here to Send Ctirad a Private Message   Click Here to Email Ctirad     Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
lada
Team Leader

Registrován: 08.05.2002
Příspěvků: 2856

Team Member: MOD

Re: infra Příspěvek č. 6 

No mne se taky nepaci ze je to infra, ale ten integrovanej brouk proste infra je. reseni bymozna bylo odbrousit cast toho sklicka (je tam takova cocka) a dostat se skoro k tomu PINu pak byto mozna prijimalo i viditelny svetlo. JInak ad clock, touhle fazi jsem prosel taky, tistak se samozrejme musi zakonzervovat tim ze se potre lakem nebo poblije tim elektrikarskym nahrivacim plastem. Sice hnus, ale co. Jinak kdyz se to cele zavre tak se to mlzi pri zmenach teplot, proto to musi byt otevreny ale pres filtr aby se mohly vyrovnavat vlhkosti, resp. odparovat voda. Nad tema rouram musi byt jednoducha protidestova striska z cehokoli treba plechu z plechovek nebo pet flasek jenom kvuli zatekani vlhkosti. Zamerovani je vyreseny (clock ten bastl videl) je to asi 3ti generace reseni na toto tema. Kdyz jsem to tento tyden zkousel, jednu jednotku jsem si nastavil z okna na misto 200 metru dal v ulici. pak jsem tam sel s druhou jednotkou a namiril ji na okno. No a signal jsem chytil - prestoze jsem to drzel rucne a lidi na me blbe cumeli. Zkusim vyfotit fotky a postnout je.

Jinak linux i windous ten USB chip znaji a chovaji se k tomu jako k rychlejsimu seriovymu portu. (ja vim, je to dost blby reseni ale nejjednodussi, zatim). Kdyby se podarilo ronju nacpat do roury a mit ji na tistakach, tak muzeme delat to a ne se srat s nejakym infra, ale co se da zatim delat...

Old Post 20.08.2002 v 20:26
lada je offline   Click Here to See the Profile for lada   Find more posts by lada   Click here to Send lada a Private Message     Visit lada's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Ctirad
Senior Member

Registrován: 27.06.2002
Příspěvků: 1267

Příspěvek č. 7 

lada: Dobrý, plánuješ nějaké stránky s dokumentací, schámaty atd ? Rád bych si dva kousky postavil. BTW, jak že je to s cenou těch brouků ?

Old Post 20.08.2002 v 20:38
Ctirad je offline   Click Here to See the Profile for Ctirad   Find more posts by Ctirad   Click here to Send Ctirad a Private Message   Click Here to Email Ctirad     Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Ctirad
Senior Member

Registrován: 27.06.2002
Příspěvků: 1267

Příspěvek č. 8 

Co se ronji týče, tak musím naprosto souhlasit. Podle mě udělat to na tiš?ákách není nic nemožného, pokud to vezme do ruky člověk se zkušenostmi s VF. V podstatě 1MHz je směšně nízká frekvence. Kdybych měl čas a osciloskop, pustil bych se do toho sám, možná se do toho pustím i tak..

Old Post 20.08.2002 v 20:44
Ctirad je offline   Click Here to See the Profile for Ctirad   Find more posts by Ctirad   Click here to Send Ctirad a Private Message   Click Here to Email Ctirad     Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
lada
Team Leader

Registrován: 08.05.2002
Příspěvků: 2856

Team Member: MOD

plany Příspěvek č. 9 

no az to bude hotovy, tak dam kompletni dokumentaci na web a navrhnu tistak taky k dispozici a uverejnim to i na hw serveru, uz jsem tam sve nekolikalete pokusy popisoval na
http://www.hw.cz/constrc/irda/irda-lada.html

Old Post 20.08.2002 v 20:57
lada je offline   Click Here to See the Profile for lada   Find more posts by lada   Click here to Send lada a Private Message     Visit lada's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Clock
Senior Member

Registrován: 10.04.2002
Příspěvků: 976

Re: Re: infra Příspěvek č. 10 

Lak se ti na povetrnosti oprejska.

Metropolis je zavrena a zatmelena silikonem a nemlzi se.
Ma totiz vytapenou cocku a vevnitr silikagel.

Seriovej port je strasnej crap - kdyz vypadne bit, obcas se start bty chytej v pulce bajtu a pak se to zasekne se 100% packet loss. Taky ty pppd demony ruzne padaj a vytuhavaj kdyz si jeden z nich mysli ze se kvuli mlze spojeni rozpadlo a ten druhej jeste ne. Neni to schopny dlouhodobe ject bez ruznejch restartu.
quote:
Původní příspěvek od lada
No mne se taky nepaci ze je to infra, ale ten integrovanej brouk proste infra je. reseni bymozna bylo odbrousit cast toho sklicka (je tam takova cocka) a dostat se skoro k tomu PINu pak byto mozna prijimalo i viditelny svetlo. JInak ad clock, touhle fazi jsem prosel taky, tistak se samozrejme musi zakonzervovat tim ze se potre lakem nebo poblije tim elektrikarskym nahrivacim plastem. Sice hnus, ale co. Jinak kdyz se to cele zavre tak se to mlzi pri zmenach teplot, proto to musi byt otevreny ale pres filtr aby se mohly vyrovnavat vlhkosti, resp. odparovat voda. Nad tema rouram musi byt jednoducha protidestova striska z cehokoli treba plechu z plechovek nebo pet flasek jenom kvuli zatekani vlhkosti. Zamerovani je vyreseny (clock ten bastl videl) je to asi 3ti generace reseni na toto tema. Kdyz jsem to tento tyden zkousel, jednu jednotku jsem si nastavil z okna na misto 200 metru dal v ulici. pak jsem tam sel s druhou jednotkou a namiril ji na okno. No a signal jsem chytil - prestoze jsem to drzel rucne a lidi na me blbe cumeli. Zkusim vyfotit fotky a postnout je.

Jinak linux i windous ten USB chip znaji a chovaji se k tomu jako k rychlejsimu seriovymu portu. (ja vim, je to dost blby reseni ale nejjednodussi, zatim). Kdyby se podarilo ronju nacpat do roury a mit ji na tistakach, tak muzeme delat to a ne se srat s nejakym infra, ale co se da zatim delat...

__________________

Neposílejte prosím žádosti o uživatelskou podporu od Ronji na moje PM, ale posílejte je na Ronja mailing list.

Old Post 20.08.2002 v 22:18
Clock je offline   Click Here to See the Profile for Clock   Find more posts by Clock   Click here to Send Clock a Private Message     Visit Clock's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
lada
Team Leader

Registrován: 08.05.2002
Příspěvků: 2856

Team Member: MOD

re Příspěvek č. 11 

no lak se oprejska ale ten plastickej blivajz ne. Seriak je crap - sam to znam mel jsem na pppd watchdog ;-) Fakt humus ja vim. Mne se to nemlzilo kdyz tam mohlo byt proudeni vzduchu (mel jsem to otevreny). Kdyby byl nejakej levnej irda cipset co umi 4mbity bylo by to super - nebo board primo na sobe. Pak by se to rs422 odeslalo primo modulovany.

Old Post 21.08.2002 v 20:36
lada je offline   Click Here to See the Profile for lada   Find more posts by lada   Click here to Send lada a Private Message     Visit lada's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Clock
Senior Member

Registrován: 10.04.2002
Příspěvků: 976

Kapacita diody Příspěvek č. 12 

Podle tech 1pF to je zjevne delany na diody pro opticky vlakna. Ta SFH203 nebo BPW43 maji tak 5pF. Je to zpusobeny
tim, ze nekvalitni optika soustreduje do velkeho flicku
a tim padem krystal diody musi byt velky aby to pochytal -> ma velkou kapacitu.

Jak reaguje ten obvod na 5pF? Rozkmita se a nebo jenom se
mu zhorsi sumove vlastnosti?

__________________

Neposílejte prosím žádosti o uživatelskou podporu od Ronji na moje PM, ale posílejte je na Ronja mailing list.

Old Post 21.08.2002 v 21:58
Clock je offline   Click Here to See the Profile for Clock   Find more posts by Clock   Click here to Send Clock a Private Message     Visit Clock's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
lada
Team Leader

Registrován: 08.05.2002
Příspěvků: 2856

Team Member: MOD

1pf Příspěvek č. 13 

no vzhledem k tomu, ze tam je interni 1kohm odpor kterym se tomu dela predpeti te diode, tak se to asi zpomali - kdybychom udelali sami vlastni predpeti diode a nejak to navazali pres kondik asi by to nejak nepoznalo a slo by to ok. Oni to maji napajeny 5V tak proto to chce asi ten 1pF aby to nebylo moc liny.

Old Post 21.08.2002 v 22:03
lada je offline   Click Here to See the Profile for lada   Find more posts by lada   Click here to Send lada a Private Message     Visit lada's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Clock
Senior Member

Registrován: 10.04.2002
Příspěvků: 976

Re: 1pf Příspěvek č. 14 

Tak jim zamailuj at ten svab predesignujou, takhle je to naprd ;-) Tohle je jedna z veci, proc se hotovejm svabum vyhybam jak cert krizi - navrhar si neco vezme do hlavy a v hotovym svabu to uz nezmenis a akorat to zhorsuje performanci. A u Ronji jde o dosazeni maximalni vzdalenosti.

A tech 1kOhm se mi taky nezda. Zkousel jsem to pri vyvoji s 3k3 pracovnim odporem a kvuli tepelnymu sumu toho odporu to sumelo uplne nepricetne - maximalni vzdalenost byla asi tretinova proti tomu hacku co je tam tedka. Jestli tam maj 1kOhm jako pracovni odpor tak to potes panbuh - ten sumi 1.7x vic jak 3k3 a s tim teda asi moc daleko nedostrelis.

Ja tam mam tedka 100k a sumi uz jenom ten tranzistor a pri okolnim osvetleni to okolni osvetleni vystrelovym sumem...

quote:
Původní příspěvek od lada
no vzhledem k tomu, ze tam je interni 1kohm odpor kterym se tomu dela predpeti te diode, tak se to asi zpomali - kdybychom udelali sami vlastni predpeti diode a nejak to navazali pres kondik asi by to nejak nepoznalo a slo by to ok. Oni to maji napajeny 5V tak proto to chce asi ten 1pF aby to nebylo moc liny.

__________________

Neposílejte prosím žádosti o uživatelskou podporu od Ronji na moje PM, ale posílejte je na Ronja mailing list.

Old Post 22.08.2002 v 07:42
Clock je offline   Click Here to See the Profile for Clock   Find more posts by Clock   Click here to Send Clock a Private Message     Visit Clock's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
lada
Team Leader

Registrován: 08.05.2002
Příspěvků: 2856

Team Member: MOD

Thumbs down 5pF Příspěvek č. 15 

Tak bohuzel v Spezialu mi napsali, ze tyhle MAXy neprodavaji a tudiz si to objednat odjinud nebo dovyzt. A k te kapacite, vlastne to tvori rc clanek a ucelem je aby nemel na dane nami potrebne frekvvenci utlum - tedy oni pouzivaji inteni odpor asi 1kohm a tu vstupni kapacitu 1pF - kdyz to dokazeme udelat s 5pF diodou a na te frekvenci ten rc clanek nebude mit utlum je to ok. Ale ten zesilovac je TIA s zesilenim 22kohmu - musi do nej tect proud. Mozna ze nejaky paralelni odpor by tomu pomoh - nemate nekdo predstavu? Ten obvod by nemel podle me zacit kravit ani nijak vyrazne zhorsit svoje parametry za predpokladu, ze s touhle kapacitou nebude utlum a ani fazove posuvy. Je to blby, ale ediv se zase je to 100mbit a ne 10. Tak ten pomer 5pF vuci 1pF co oni predpokladaj neni pro ne tak spatnej. Jinak jen 1kohm tam maji kvuli nizkymu napajecimu napeti - a ten odpor je soucasti toho brouka.

Old Post 22.08.2002 v 21:03
lada je offline   Click Here to See the Profile for lada   Find more posts by lada   Click here to Send lada a Private Message     Visit lada's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
lada
Team Leader

Registrován: 08.05.2002
Příspěvků: 2856

Team Member: MOD

Question Reseni kapacity Příspěvek č. 16 

napadlo me, ze by se dalo vzit zaporny napeti (treba -12 ci -20 V) a dat tam do serie s tou PIN diodou odpor a tohle cely pripojit na ten vstup co ocekava 1pF na tom brouku - pri vyssim napeti by mela byt kapacita PIN mensi ci ne? A melo byto v serii i odpor ktery by zvetsil ten 1kohm co uz tam je. Akorat si nejsem jist jak by se na to tvaril ten TIA brouk - na zaporny napeti.....asi by se mu to nelibilo. Mozna tohle udelat pres kapacitni vazbu aby se to dc oddelilo. A co treba vzit tu diodu, vzadu ji poradne upilovat skoro az k silikonu (zezadu) a privarit ji na ten MAX TIA? myslim ze rozmerove by to vyslo tam to je 8 SOI smd coz je tusim 50 milu? nebo 25? a vstupy jsou na jedne strane.

Old Post 22.08.2002 v 22:29
lada je offline   Click Here to See the Profile for lada   Find more posts by lada   Click here to Send lada a Private Message     Visit lada's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Veškerý čas je GMT. Aktuální čas: 17:32.  Předcházející Téma   Další Téma
Odpovědět k Tématu
12  
Zformátovat pro Tisk | Stáhnout Téma do Palma | Poslat Téma E-mailem | Odebírat tuto Diskuzi

Search this Thread:

 

CZFree.NET | Copyright ©MMII - MMXIV CZFree.NET | Kontaktujte Nás
Powered by: vBulletin - Copyright ©MM - MMII Jelsoft Enterprises Limited.
Founder: Deu / original scripting by: carlos (All High Seeds) / Node Monitor by: 8an
Additional Portal & Node Monitor Development by: oto, Zajsoft, Danny, Netdave
Hosted by: NFX.cz / FreeTel.cz