Systém hlasování na mezicloudovych srazech:
Nejprve se musí na fóru zveřejnit “téma“ o němž se bude hlasovat (např. bude se hlasovat o tom „co musí splňovat node, který chce být v mapě“). Toto téma musí být na VF zveřejněno nejméně měsíc před hlasováním a pořadatel mezicloudoveho srazu musí nejméně měsíc před hlasováním uvést v threadu, týkajícím se srazu, informaci, že toto téma bude hlasováno.
K tématu proběhne standartní diskuse a nejméně týden před hlasováním musí být dostupné „konečné texty“, o kterých se bude hlasovat. Těchto konečných textů může být více k jednomu tématu. (Někdo např. sformuluje konečný text, kde bude mj podmínka, že „AP nesmí rušit jiná AP sítě CZFree ve svém okolí“, někdo jiný navrhne text že „AP musí mít odstup min 2 kanály od třech nejbližších AP sítě CZFree“, někdo jiný tuto podmínku zcela vypustí, nebo tam doplní jinou podmínku. K jednomu tématu tedy bude dostupných třeba 5 různých konečných textů.)
Pořadatel bude mít ze své funkce právo jakékoliv téma z hlasování vyřadit a to bez udání důvodu. Vyřadit libovolné téma může pořadatel nejpozději do začátku prvního kola hlasování, tedy týden před srazem. Tuto informaci uvede v threadu, týkajícího se daného srazu. (viz FAQ) (Pořadatel může vyřadit pouze celé téma, nikoliv jen jeden konkrétní konečný text.)
Pořadatel sestaví týden před hlasováním seznam témat a konečných textů, o kterých se bude hlasovat a tyto zadá do systému (na webu, který bude pro tyto účely připraven).
Vlastní hlasování pak bude dvoukolové:
1. kolo:
Každý z určených a registrovaných zástupců cloudů bude moci vybrat na webu ke každému tématu nekolik konečných textu, které se mu budou nejvíce líbit (tím se zajistí, že do hlasování mohou mluvit i ti, kteří se nakonec nezůčastní přímo vlastní akce, jako např. vzdálené cloudy. Okamžitý stav hlasování bude celý týden, až do uzavření prvního kola, viditelný na webu a zástupci cloudu tento stav mohou za svůj cloud průběžně měnit.).
Uzávěrka tohoto webového hlasování bude v 00 hod ráno, v den před hlasováním. (den před hlasováním, nikoliv v den hlasování)
Ke každému tématu bude vybrán 1 konečný text, který získá největší podporu. (Pokud bude mít více konečných textů stejný počet hlasů, pak bude výběr jednoho z textů se stejným počtem hlasů na pořadateli.)
Den před hlasováním tak již bude jasné, o čem přesně se bude hlasovat a bude tak čas vše prodiskutovat před druhým kolem.
2. kolo:
V den hlasování se pak na srazu vždy přečte téma a konkrétní text, který se bude schvalovat/zamítat (který v prvním kole získal nejvyšší podporu).
Kdokoliv z přítomných zástupců cloudů se bude moci stručně a jasně před hlasováním vyjádřit, proč doporučuje daný text schválit/zamítnout.
Poté přijde na řadu vlastní hlasování, které bude prostým většinovým systémem. Každý cloud bude mít jeden hlas a bude moci být pro, proti, nebo se zdržet hlasování. (Kdo se zdrží hlasování, ten jakoby nehlasoval vůbec, pokud budou 2 pro, 1 proti a 10 se zdrží hlasování, pak to bude znamenat "schválení") Rozhoduje většina. V případě nerozhodného výsledku rozhoduje organizátor akce.
Schválené texty pak budou umístěny na specifické místo ve fóru a bude možné se na ně odvolávat jako na definovaná a schválená pravidla.
FAQ: Proč se má hlasovat dvoukolově? (jendou na webu a jednou na srazu) Stačilo by konečný text, který bude vybrán na webu v prvním kole, potvrdit jako schválený.
Podle mne by to nestačilo. To že bude vybrán některý z mnoha konečných textů v prvním kole ještě neznamená, že je tento konečný text přijetelný pro většinu. Mohlo by se např. stát, že těch variant konečných textů bude velké množství a díky velkému rozdrobení hlasů v prvním kole bude vybrán text, který náhodou získá nejvíce hlasů, ve skutečnosti ale nebude mít podporu většiny.
Nebo se může stát, že více textů získá stejný počet hlasů a organizátor pak sám zvolí jeden z textů, který ale opět nemusí mít podporu většiny.
Proto by se mělo uskutečnit i druhé kolo, které definitivně potvrdí, že tenhle vybraný konečný text je přijatelný pro většinu, nebo naopak text zamítne a dá tak prostor tento text do přístího srazu přepracovat tak, aby jej příště podporovala většina.
A konečně jde i o to formální "zvednutí ruky" za cloud.
Proč má mít pořadatel právo vyřadit téma z hlasování a ještě k tomu bez udání důvodu?
1) Zajistí se tím, že si lidi nebudou vymýšlet kraviny o kterých by pak zástupci cloudů měli hlasovat.
2) Zároveň to má být "privilegium" pořadatele, který může z osobních, estetických, morálních, nebo jakýchkoliv jiných důvodů "nechtít", aby konkrétní téma bylo hlasováno zrovna na jím pořádaném srazu.
Pokud se někomu nebude líbit, že jeho téma bylo z hlasování vyřazeno, má šanci přesvědčit o „kvalitách“ tohoto tématu pořadatele následující akce.
Vysvětlovat proč bylo nějaké téma vyřazeno ... tím by měl pořadatel pouze přidělanou práci, které bude mít i tak dost s organizací srazu.
Kdo vybere "téma" a kdo napíše ty "konečné texty", o kterých se bude hlasovat?
Kdokoliv, kdo je registrován na VF. Pošle info s odkazem do threadu týkajícího se nejbližšího srazu, nebo dá zprávu přímo někomu z pořadatelů akce a ten na to upozorní v threadu.
Prvni kolo voleb otevreno na adrese: http://edoras.cz/mezicloudy/vote.php .
Gubernatori dostali pristupova hesla emailem (pokud jej pri registraci uvedli).
Omlouvam se za provedeni, je to delano trochu horkou jehlou ... neni to jeste zcela doladene. Postupne to budu vylepsovat a vyhezcovat
1) Aktualizoval jsem casy urcene pro prednasky
2) Pridal jsem odpoledni cast akce ...
Jsem rad, ze se mi podarilo sehnat restauraci, jakou jsem sehnal. Jedna se o restauraci (music club) Cool, Ondrickova 29, Praha 3, je to nekolik zastavek trmvaji, nebo cca 30min pesky od Aera.
Vetsinu lidi asi bude zajimat pivo ... ... maji tam toceny staropramen za 25,- , Stella Artois ... 39,- , Granat ... 26,- a Kelt ... 34,- .
Lahvovy Heineken, Corona, Pilsner Urquell, Hoegarden.
Neni to sice klasicka putika, jakou bych si predstavoval, ale umistit nekam 100 lidi, to opravdu neni legrace. Obesel jsem spoustu restauraci a odevsad me vyhodili :( .
Take me prekvapilo, ze i restaurace, ktere by tu kapacitu teoreticky mely, se mnohdy tvarili dosti nevrle na to, ze by jim tam melo prijit 100 hostu. Ocekaval jsem, ze vsichni budou mit radost z velkeho poctu navstevniku, lec v mnohych hospodach je opak pravdou! Nekde dokonce pozadovali zaplatit za to, ze tam budeme nejakou akci poradat.
Tohle sice neni nejlevnejsi restaurace, ale je tam prijemna obsluha, maji tam ozvuceni a celkove byli radi, ze tam budou mit lidi.
Jidelak je na webu, takze prosim gubernatory, aby si zaskrtali, co by si predstavovali a 5-6 nejzadanejsich jidel vybereme, aby je uvarili vsem (uvarit 100 jidel v jeden cas by jinak bylo dost casove narocny, proto bych jim rad dal predem vedet co maji pripravit - do stredy).
Kazdy gubernator pak dostane presnou mapku, kde se resaturace nachazi a jak se tam dostat.
Jen jeste doplnim, ze kazdy cloud muze zaskrtnout vice voleb, neni nutne zaskrtavat jen jednu volbu.
Nekomu se muze libit vice moznosti, tak at zaskrtne vsechny co se mu budou libit. Na zaver se vyberou ty moznosti, ktere ziskaji souctem nejvice hlasu.
Zaroven jeste jednou upozornim, ze vsichni gubernatori maji moznost hlasovat za cely cloud. Neni to tedy volba "za osobu gubernatora", ale "za cloud"! Tedy vasi volbu muze jiny gubernator za vas cloud kdykoliv zmenit.
Stav hlasovani je neustale videt a muzete se kdykoliv vratit a hlasovani zmenit.
Uzaverka hlasovani bude v noci ze ctvrtka na patek.
Zkus se popidit po knize "Pravidla radu" Rules of order nebo tak nejak. Tam jsou popsany funkcni chemata fungovani komunitniho hlasovani a atd atd. V anglosaskem svete je na tuhle knihu casto odkaz ve stanovach rucnych sdruzeni. Neni potreba vymyslet vymyslene.
Originally posted by edoras
No prave! Jenze tady nastane problem, protoze ten "predkladatel", kterym myslis zrejme zakladatele threadu, uz neni jediny, ktery na to ma nejaky nazor. Takovych, kteri by radi predlozili svuj navrh uz budes mit vedle sebe treba 5 - a pokud je pustis na sraz, at se dohodnou o te "finalni podobe" tam, tak si zadelas jen na to, ze se nedohodne nic, protoze to skonci pouze dalsi diskusi bez konce, kdy si kazdy bude hajit sve "finalni nazory, kam se diskuse dobrala".
Takze podle me je nutne, aby ti, kteri maji zajem neco prosadit, to vzdy nejprve sformulovali do nejakeho celku a ten pak predlozili - a idealni system jak z techto nekolika zpracovanych nazoru vybrat ten jediny je podle me prave navrhnuty system dvoukoloveho hlasovani.
Diky za tip, bohuzel vzhledem k memu vytizeni se obavam, ze do mezicloudoveh osrazu si knihu jiste neprectu .
Zkus napsat nejakou variantu hlasovani, pouzitelnou pro nase potreby a sitou na miru CZFree.
mám připomínku k navrženému programu : oběd ve tři je příliš pozdě, navrhuju ho posunout na 13. hodinu a program tomu přizpůsobit, i kdyby to mělo znamenat, že zůstanou jen nejdůležitější přednášky nebo budou zkraceny. nebo by obed byl v ruznych hodinach, kdo chce muze na 13. nebo na 15. ...
Mohou se sejít gubernátoři kteří budou chtít, v hospodě ještě před obědem ?
Originally posted by dan_tencl oběd ve tři je příliš pozdě, navrhuju ho posunout na 13. hodinu a program tomu přizpůsobit,
Zkracenim presentace ricanskeho cloudu a vypustenim prestavek se mi podarilo posunout to tak, ze ve 13hod by jsme mohli skoncit a od 14ti zacit v hospode obedem.
Problem je, ze se spis obavam, ze specialne u nekterych prednasek se mozna spusti diskuse, ktera presahne mnou predpokladany cas! Ale restauraci teda objednam od 13:30.
quote:
Originally posted by dan_tencl Mohou se sejít gubernátoři kteří budou chtít, v hospodě ještě před obědem ?
No, v zasade tomu nic nebrani, jen to budu muset asi oznamit predem, aby s tim bylo v te hospode pocitano.
Nicmene budu muset jeste v prubehu dne nahlasovat kolik lidi presne na odpoledne prijde, takze kazdopadne at ten, kdo chce prijit na odpoledni akci mi da jeste rano nejak vedet ze tam dorazi!
Planuju, ze rano probehne nejdriv predavani visacek a hlasovacich pomucek zastupcum cloudu a registrace zastupcu na odpoledni akci a zaroven si gubernatori vyberou co chteji na odpoledne pripravit za obed (z te nabidky, kterou si zvolime). Nejake dalsi organizacni veci bych asi rekl jeste rano v tom uvodu.
No, v zasade tomu nic nebrani, jen to budu muset asi oznamit predem, aby s tim bylo v te hospode pocitano.
Nicmene budu muset jeste v prubehu dne nahlasovat kolik lidi presne na odpoledne prijde, takze kazdopadne at ten, kdo chce prijit na odpoledni akci mi da jeste rano nejak vedet ze tam dorazi!
Planuju, ze rano probehne nejdriv predavani visacek a hlasovacich pomucek zastupcum cloudu a registrace zastupcu na odpoledni akci a zaroven si gubernatori vyberou co chteji na odpoledne pripravit za obed (z te nabidky, kterou si zvolime). Nejake dalsi organizacni veci bych asi rekl jeste rano v tom uvodu.
díky za posun.
otázky na které nezbyde čas mohou být přesunuty do fóra na web, tím časový rámec dodržíš. A i kdyby ne, ono jakmile začne hlad ...
Delam slajdy v KPresenteru potrebuju aby nekdo vzal notebook s Linuxem a KDEckama aby to slo prehrat nebo normalni komp ale muj je moc velkej kram. Spis neco solidniho nad 1GHz, mam 1100MHz celera a nektery vykreslovani nejsou moc rychly (no mam tam obrazky ve vetsim rozliseni, asi to
Uprimne nemam tolik casu, abych ho mohl ztratit i na prednaskach ktere me nezaijimaji, jestli se do Praglu dostanu tak asi jen na to co jo pro me dulezity. A to neni povidani o Czfree.net ani obed, ale setkani s predstaviteli ostatnich cloudu.
Mozna to vypada, ze si Edorasovi prace nevazim, ale fakt nestiham, v praci jsem i o vikendech a nechci aby mi z toho jeblo.
Originally posted by hwsoft Je tereba tam byt i dopoledne?
No bylo by to lepsi z nekolika duvodu.
1) Jak jsem rikal, predavani visacek a papiru k hlasovani jsem planoval uz rano a nechtelo se mi tahat to ssebou do hospody.
2) Rano se potrebuju ujistit u kazdeho gubernatora, ze pujde na odpoledne, abych to do te hospody nahlasil s definitivni platnosti.
3) Organizacni veci k hlasovani jsem planoval rict rano v uvodu.
No v zasade by to bylo resitelne asi ... bud pokud by tam byl alespon nekdo od vas, tak by ti vzal vse co je potreba a nahlasil by te a nebo bych sve plany jeste zkusil nejak upravit a nebo pokud pujde o ojedinely pripad, tak bych si proste pamatoval co ti mam ssebou na odpoledne vzit a co ti rict ... uvidime.
2) Rano se potrebuju ujistit u kazdeho gubernatora, ...
1. Jak se pozna gubernator?
2. Proc gubernator?
3. Co kdyz prijde falesny gubernator?
4. Nebylo by lepsi nejdriv zvolit tajnou volbou gubernatory?
5. Chce nekdo gubernatory?
6. Kdo rozdeluje gubernie?