Já bych to s tou kvalifikací osoby, která to přišroubuje k hromosvodu, nebo na zemnící svorku, neviděl nijak dramaticky. Nebude dělat de fakto na el. zařízení a tak je důležitá až ta fáze revize. Nebo ne?
Nevím proč pořád rozlišujete, co je hromosvod a co není. Jestli přišroubuju anténu na stávající jímač hromosvodu, nebo si postavím na střeše vlastní stožár s anténou, který musím stejně spojit se stávajícím hromosvodem, vyjde to přece úplně nastejno. Obecně řečeno: všechny vodivé konstrukce a předměty na střeše (případně i na plášti budovy), musí být vodivě pospojeny a připojeny na uzemńovací soustavu.
Co se týká připojení přepě?ovky do zásuvky, rozvaděče, nebo radši až na uzemění u paty domu. Uvědomte si, že el. proud není voda, která teče pouze zeshora dolů. Případný výboj se rozšíří všemi směry po všech pospojených vodivých částech téměř rychlostí světla. Pak už záleží jenom na přechodových odporech, kudy si najde nejsnadnější cestu.
To je právě to co se myslím nesmí. Na stávající hromosvod nesmíš nic přidat, zatímco to co právě na základě tohoto zákazu vytvoříš, musí splňovat podmínky jako hromosvod. Vcelku jde asi hlavně o revizi, než o funkčnost a bezpečnost.
Už jsem to tu jednou psal, ČSN 34 2820 která zakazovala montáž antény na jímací tyč hromosvodu je zrušena bez náhrady k 01/2000 a žádná jiná o tom nepojednává. Tomu atmosferickýmu výboji je přece úplně fuk, jak si člověk tu železnou (nebo jinou) tyč pojmenoval.
Jedinou překážku bych viděl v tom, když je někdo přímo vlastníkem (zaplatil to) toho hromosvodu, a ty si na něj něco chceš přimontovat. Ale to platí asi i jinde.
Tvoje postřehy jen potvrzují dlouho známou skutečnost, že blesk se může chovat naprosto nevypočitatelně a je těžké definovat nějakou 100% fungující ochranu. Všechna udělátka typu "provlečení trubkou" jsou dobrá pro uklidnění vlastního svědomí a končí okamžikem přímého úderu blesku.
Preci fyzikalni zakony se neurcuji podle toho ktera norma je zrovna v platnosti. Samozrejme pokud jde o revizi tak uz ty normy dulezity jsou. Nicmene me ani tak nejde o revizi jako o muj pocitac (na pozar ani nepomyslim) a proto bych zvolil takove uzemneni, ktere je nejbezpecnejsi. Pokud ten blesk praskne primo tak je to stejne fuk, ale kdyz praskne do baraku nekde pobliz tak to treba zachrani.
Jeden znamej mel 30 let na baraku hromosvod kterej mel vsak jednu vadu: nikdy nebyl uzemnenej. Nastesti se mu blesky vyhejbaly.
To bude asi tim, ze fyzikalni zakony jsou sice jednoznacne, ale to, k cemu v praxi
vedou uz tak jednoznacne neni. Existuji tedy spise jen obecna doporuceni a ta
zde myslim zaznela.
.... vedení spojující uzemňované části antén s hromosvodem musí být provedeno stejně jako svod hromosvodu, spojení a upevňovací materiál nesmi vytvářet tzv. slepý konec (ČSN 34 1390)
Nevim sice co je to ten slepy konec nicmene mam regulerni obavu,ze v tom slepem konci je moje antena,protoze nase strecha se sklada ze dvou casti.Vyssi a nizzsi.Hromosvod je v te vyssi casti.Moje PW24 je na stozaru v nizzsi casti strechy.Rozdil mezi strechami je cca 3m.Prave timto rozdilem mam obavu se tvori ten "slepy konec",protoze po uderu blesku do anteny se blesku nebude i pres jeho "hbitost" chtit nahoru.Kdosi jiz zminil,ze blesk tece jako voda ,ze shora dolu,takze by to melo logiku.Ale konec tezim.Nevi nekdo regulerne,jak dojde k vytvoreni vyse zmineneho slepeho konce?
Blesku se opravdu do kopce nebude chtit. Nicmene hromosvod muze byt
uzemnen na vice mistech zaroven, takze staci dodelat jeste jeden zemnici
svod a to tak, aby nikde nevznikla "prolaklina" cili "udoli".
Mel bych dotaz - mame hromosvod ukotveny v baraku tak, ze zemnici svod jde po strese a trubka je zakotvena na pude. Je bezpecne na tu cast pod svodem na pude upevnit antenu? Primy zasah anteny vubec nepredpokladam, ale jde mi o to, jestli to je bezpecne z hlediska elektromagnetickeho pole...
Pripevnit antenu na svislou cast hromosvodne tyce je zcela korektni a delaji
to tak i profesionalove. Zda je to pod strechou nebo nad strechou je skoro fuk.
Je nutne, aby byla antena s tyci hromosvodu vodive spojena a je nutne, aby
byl hromosvod cely dobre uzemnen (coz neni tak bezne jak by clovek z logiky
zalezitosti ocekaval).
Peclive jsem procetl cele toto forum, ale nikde jsem nenasel radu na pripojeni anteny na stenu panelaku. Jsem v 5 patre ze 6 a po hromosvodu v mem dosahu neni ani pamatka. Pokud by vyhorel pouze komp tak to vem cert, ale nechci ryskovat treba pozar celeho bytu.
Diky za komentare
Jakou antenu? Zda bude mit blesk chut do ni uderit zalezi jak hodne
bude "vycnivat" cili "trcet" do prostoru - plosna hustota naboje je
umerna zakriveni. Jinak ackoli to neni uplne vhodne, vetsina lidi
by akorat pouzila bleskojistku a tu napojila na ustredni topeni...