Chtěl bych k tomu dodat, že pokuď o nasazení IP adres rozhodne nějaký ISP a ne vlastníci nodů v CZFree.Net tak se rukojmím skutečně stát můžeme. Nevidím žádný důvod, proč bychom si možnost rozhodovat o IP adresách měli nechat vzít jen kvůli tomu, že chceme IPv6.
Zatím mě v diskusi o IPv6 opravdu argumentace pro IPv6 nepřesvědčuje a jsem klidnější když vím, že CZF přežije i když zůstane v privátním prostoru IPv4.
ty 'arbitry a soudce' jsou potreba, aby bylo mozne rict, ktere NODE respektuji povinne casti CZF-RFCs, aby bylo mozne resit pripadne spory mezi cleny jinak nez silou a aby bylo neco s mandatem umoznujicim nejak oficialne interagovat s "vnejsim svetem" - napr. navrzene jednani s CTU, aby sousedske site dostaly nejaky oficialni 'generalni pardon' z nutnosti mit licenci mi prejde velmi rozumne.
Samozrejme ze mira zapojeni kazdeho do takove aktivity je zcela dobrovolna, jak je v kraji zvykem.
kdyz nechces taxe zucastnit nemusis. Ja osobne citim silnou potrebu definice toho, co je a co neni CZF, z cehoz vyplyne vyhoda pro vsechny zucasnetne - ti, co budou dodrzovat povine casti CZF-RFC (=> jejich subcast Infrastruktury bude OK, bude poskytovat transfer tranzitinich dat), jim bude umozneno cerpat vyhody (tranfer) od vsech ostatnich. A presne na tohle posouzeni/prosazeni potrebujes nejaky mandat ....
ad CTU - problem je v tom, ze (pevne doufam) vetsina CZF nodu provozuje verejny AP s 32kbit pasmem prave pro ty nahodne kolemjdouci, je to jedna z velmi zakladnich myslenek CZF uz od pocatku.