ptal jsem se na možnost placení když bych jel přes limit a to podle platné tabulky pro výpočet platby. pracovníkem příslušného odboru CTU mne bylo vysvetleno že, GL platí pro všechny stejně bez rozdílu. Zdravím karel
Vzhledem k tomu že, to nechápeš tak tu mohlo těžko dojít k nesmyslný odpovědi Takže ještě jednou a pomalu:
otázka byla zda může na průkaz radioamatéra jet vyšším výkonem. Za tento průkaz se mimo jiné platí. Za kmitočty mimo CB taky jak jsem psal výše myslel jsem si že, když si připlatím tak můžu vysílat víc. Odpověd zní jak zněla na kmitočtu dle GL nic neuplatíš platí to jak to platí bez vyjímky. To znamená bez placení 20 mW a vše dle GL. Je to již srozumitelnější ale odpověd je stále stejná záleží jen na tom jak se to napíše předtím to bylo poněkud stručnější zde je to polopatě Zdravím Karel
Aha, omlouvam se, nepochytil jsem ze to bylo k tomuto tematu.
Chapal jsem to jako samostatny prispevek.
Na "vyssich" radioamaterskych licencich ale urcite je mozne jet alespon experimentalne vetsim vykonem v tehle pasmech, protoze pokud vim, tak treba RYS tak cini.
No, konkrétně ČTÚ je dnes spíš jen úřad pro přebírání pravidel platných v rámci EU....
Ono to striktní hlídání výkonu v GL pásmech samozřejmě má svůj smysl: vejde se tam tím pádem spousta zařízení, která se navzájem nezaruší - je jedno s jakým průkazem by kdo koho rušil - rušení je rušení.
Pokud bude podle nového Generálního Oprávnění (nastupce generálních licencí dle toho nejnovějšího pitomého zákona 127/2005Sb) bude alespoň v části pásma 5 Ghz povolen EIRP 1-2 W, tak budu naprosto spokojen (tedy jestli se skutečně podaří rozchodit tu regulaci txpowerlimit u atherosu, protoze jinak je to s 24 dB anténou snad prý až 40W EIRP, nebo kolik... :-) - bude tím poměrně jasně definováno, že na dálkové spoje nad 500m je určeno tohle pásmo, a 2.4 je při dodržení norem určena spíš na spoje do 500m.
Blbý by bylo, kdyby spektrum bezlicenčních pásem a povolených výkonů v nich nepokrylo celé spektrum vyžadovaných kapacit, směrovostí spojů a vzdáleností. Je asi jasné, že technologie která dostane 10 Mbps na 10 km asi bude celkově dražší a složitější - než zařízení které uspokojivě přenese 1 Mbps na 100 m - už jen ta 120 cm parabola, apod. Blbý je konec 10 Ghz, ten byl docela super, snad se podaří něco podobného na 24 Ghz (aspoň na těch 10 km, když ne na 40... postavit jeden pořádný CZFree node každých 10 km je docela reálné...)
"Dobré ČTÚ" je prostě takové ČTÚ, které vydá generální oprávnění s různými parametry na tolik frekvenčních pásem, která umožní budovat lokální i dálkové spoje - nejlépe tak aby se to vzájemně nerušilo. Když bude jasné, že páteře máme podle nového G.O. cpát do pětigiga (5.3-5.4, nebo kde bude ten watt), tak je budem cpát do pětigiga - a 2.4kovými sektory vykrejeme pěkně v normě pro tohle pásmo terén tak, aby to klienti měli na páteř max. tak do 500m - Zcomy se prokazatelně dají ztlumit aby splnily všechny nároky ČTÚ i s 24 dB síty, a aspoň pak bude ve 2.4ce míň rušení...