Velmi lehce se muze stat, ze kvuli propojeni patere / skupinky lidi by bylo vhodny umistit node na objekt, ktery je napr. ve sprave MU. A nebo kvuli tomu zadat o stavebni povoleni. Takze tam zastitujici OZ muze pomoci.
Zvire> Nejaky node muze CTU zakazat jak jednotlivci, tak i skupine, zakony plati stejne pro kohokoliv. A jasnym pravidlem CZFREE je stavet sit legalne! Takze to neni duvod pro/proti OZ.
No tady v Plzni jsem taky dlouho přemýšleli nad nějakým druhem organizace a ukázalo se, že pro nás je oz naprosto nezbytné a výrazně ulehčí rozvoj sítě.
Předpoklad, kterej jsme si stanovili již od začátku, je že budeme vše konat naprosto legálně, není proto důvodu, proč se sdružení bát, jako čert kříže.
A přesto, že ještě není založené, rozdíl, jakým stylem s tebou jednají třeba správcové domu nebo na bytovém družstvu je asi 1000% ve prospěch sdružení proti jednotlivci......
pokud by bylo CZFree NGO, tak by taky mozna bylo mozny ziskat konektivitu do internetu od CesNet, coz se mi taky nezda spatny
uvidime holt jaky ceny nasadi ten TransgasNet...
Offtopic:
ceho je OZ zkratka? )
obcanske Zdruzeni? )
ja mel pocit ze je to sdruzeni jako dohromady :-P
ale jsem jenom studny chudent, letos maturuju, mozna si to nepamatuju ))
<IMHO>
Ano, je už teď vyrazně cítit potřeba právnické osoby, která by jednala ve prospěch fyzických osob-občanů propojucích se v pásmu GL 2.4GHz (namatkově-granty, sponsoři, spoluprace s státní/veřejnou správou, obrana před omezováním, cenzurou, lobbystický tlaky, koordinace vývojových projektů, uzavírání smluv s jinými prav.os. pokud to tyto nedokažou udělat jinak,....).
Tato pravnická osoba musí být samozřejmě nezisková.
Nejlepší právní forma je otázka pro právníka. Je tu někdo takový? Co takhle nějaký student práv? Dá se na tom udělat jméno/reklama(AK nesmí inzerovat).
Tato právnická osoba ovšem NESMÍ vytvořit hierchicky organizovaný jediný subjekt, jehož členy by byli všichni/valná většina uživatele 2,4 GHz. Tato právnická osoba NESMÍ být vlastníkem/provozovatelem jednotlivých nodes.
ad internet: Při tomto způsobu organizace může kdokoli koupit internet a NEZISKOVĚ (podíl na nákladech možný) se o něj s kymkoli podělit, pokud to smluvně neomezil ISP. Pokud bude někde ziskový provoz, je na každém na trase, kdo z toho bude mít zisk, aby vyhověl zákonným požadavkům.
</IMHO>