|
Pokusil jsem se vyrobit redukci ms-147 -> RSMA a protoze vysledek neni tak hrozny jak jsem ocekaval, davam sem navod. Pokud by se nekomu chtelo zamyslet se nad tim, jestli je pouzitelna, jestli by se na ni neco melo zmenit (material, nejaka soucast) apod., tak bych byl rad, kdyby se k tomu vyjadril. Pigtail s timto konektorem stoji kolem 600,-. Existuje i originalni redukce, ale v zadnem obchode v CR jsem ji nenasel a v prepoctu stoji taky kolem 500-600,- ... Tady je slibovany navod:
Pouzite soucastky/material:
- (reverzni) SMA konektor, samec na 5mm kabel, krimpovaci
- telekomacka redukce (takova ta stara zdirka) -> RJ11, jsou v ni dratky, ktere jsem pouzil jako vodic uvnitr redukce. Material: pravdepodobne mosaz
- pruzinka (soucastka z meho stareho notebooku, viz. dale a foto)
- penove kolecko z baleni dvd/cd (vysekl jsem z neho formickou dielektrikum do redukce), neni moc idealni, ale nic lepsiho jsem nemel po ruce.
- cin
Specificke nastroje:
- Vrtak o prumeru 3.1mm + pakova(rika se tomu tak?) vrtacka
Zacneme od nejdulezitejsiho kroku, vrtani. Pouzity SMA konektor ma vnitrni prumer otvoru pro kabel 3mm, vnejsi je ~3.5mm. Sirka MS-147 konektoru v karte je ~3.1mm. Takze presna vrtacka je docela nutna. Hlouba vrtu by mela byt minimalne ~2.5mm (od oka, kdo chce at si to zmeri presne). Dira, ktera uz je v konektoru sice vrtak vede, ale je potreba davat pozor na to, aby osa vrtaku byla presne na ose konektoru, steny jsou po vrtani docela tenke. V idealnim pripade by jejich tloustka mela stacit, ale i kdyz mi s vrtanim pomahal kamos, nepodarilo se nam docilit tohoto idelaniho stavu (asi protoze to byla vrtacka minimalne 50 let stara a vrtak kmital do stran). Dalsi na rade je jadro redukce. To jsem vyrobil spojenim koliku SMA konektoru a dratu z RJ-11 konektoru. Do koliku jsem nahazel kousky cinu, vlozil drat a zatavil. Dielektrikum jsem vyseknul z penove podlozky(?), ktera byla v baleni cistych dvd jako vypln prazdneho mista. Jako forma dobre poslouzila soucast z SMA konektoru na 3mm kabel (viz. foto). V dalsich krocich se uz jen seskladaji vyrobene soucasti. Dielektrikum se navlece na jadro, to se vlozi do SMA konektoru a redukce je hotova. Male vylepseni spociva v nasazeni vhodne pruziny na tu cast konektoru, ktera se promenila v MS-147 konektor. Cela redukce se da pak zasroubovat pevne do karty a pruzina zaroven chrani steny pred prasknutim. |